Verhalen: Pasta

Lange dunne Surinaamse mie.

Landen

Onder Technieken » Pasta schreef ik over welke pasta bij welke soorten gerechten te eten, en waarom. Ik schreef over Italiaanse pasta, omdat je daar de grootste variëteit vindt. Hier kijk ik eerst in mijn map met product-foto's naar Pasta » Tarwe en daar naar andere landen.

De Cariben: Surinaamse mie bijvoorbeeld (foto boven); India'se vermicelli Samiya; Frankrijk: Farfandelles de Savoie (veel pasta in de Savoie); Duitse Spätzle (foto hieronder); in Polen ook redelijk wat pasta-soorten, voornamelijk vermicelli-achtige dingen en kleine knoedeltjes ("Makaron"); Noord-Afrika met couscous maar dat vindt je "overal", via Sardijnse Fregola en via Turkse Nuh-un tot Israëlische Ptitim ("parel-coucous"); Spaanse of beter Alicantijnse Fideus (voor paella van pasta); Turkse pasta tot slot is altijd klein; kleine macaroni, geroosterde vermicelli en van die "rijstkorrels".

Over Chinese, Koreaanse, Japanse en Zuid-Oost Aziatische pasta een separaat verhaal.

Duitse Spätzle.

Grondstof

Ik keek ook naar de verschillende soorten pasta wat betreft hun grondstof.

Boekweit: Franse Crozets (weer uit de Savoie), Duitse Muscheln, Japanse Nagano soba en pas op: in de meeste Japanse "boekweitpasta" zit maar 10% of zelfs minder boekweit; de rest is tarwe. Gierst: Indiase Pearl millet. Indonesische Laksa, mihoen van mung-bonen of beter: erwten; het spul waarvan taugé wordt gemaakt. Chinese mihoen gemaakt van de wortel van de Konjak, de Amorphophallus, de vormloze penis, de stinkbloem. Philipijnse Luglug, mais-pasta (foto onder). Italiaanse spelt-spaghetti, Farro. En natuurlijk Koreaanse pasta gemaakt van het meel van zoete aardappel, Danmyeon, variërend van mihoen-achtig tot tagliatelle-achtig. In China maken ze paarse, van paarse zoete aardappel.

Philipijnse mais-pasta, Luglug.