La Pasionaria

La Pasionaria, omringd door jonge meisjes, in de tijd van de burgeroorlog.

Dolores Ibárruri Gómez, bijgenaamd La Pasionaria, de gepassioneerde, was een vooraanstaand lid van de Spaanse communistische partij, voor en tijdens de burgeroorlog. Ze kon menigtes enorm opzwepen, en haar strijdkreet was "¡No pasarán!", ze komen er niet door!

Dat je recepten vindt van bekende personen, dat gebeurt niet zo dikwijls. Van haar een recept voor makreel.

Was spinazie en maak op de gebruikelijke wijze kook-klaar.
Meng met flink knoflook-groen (Stone Leek bij de groothanel; ik duw te kleine knoflookteentjes in de tuin en heb het groen dus altijd bij de hand; gebruik eventueel knoflook-bieslook aka Chinese bieslook) en leg op de bodem van een ovenschotel.
Giet er een scheut visbouillon bij en bestrooi met wat peper en zout.
Leg er een uitgehaalde en schoongemaakte makreel op, kwast die in met gesmolten boter en bestrooi die met peper en zout.
Leg op de spinazie en op de vis hier en daar een klontje boter.
Zet een minuut of 20 in een oven op 180°.

La Pasionaria met Fidel Castro.

Kruisbessen heten in het Frans makreel-bessen, en ik ben daar een verhaal over aan het schrijven voor het Handboek. Er wordt van groene kruisbessen een saus gemaakt voor bij makreel, net als in Engeland, en in oude klassieke Franse kookboeken heet dat dan ook Engelse saus.

(Opvallend: rode kruisbessen kom je in Franse kookboeken nooit tegen. Wel "rode bessen" maar dat zijn aalbessen, gezien het feit dat er dikwijls staan "rode of witte bessen". Gesteld dat u witte aalbessen kent. Ik heb ze in de tuin, naast witte frambozen. Die laatste oogst je minstens een maand langer dan de rode.)

La Pasionaria op latere leeftijd.