Lekkerder

Lekkerder

Er bestaan combinaties die lekkerder zijn dan je van te voren zou denken. Ik schreef er enkele op, en drie van de vijf zijn Zuid-Amerikaans, nou ja, één is Mexicaans, maar dat is allemaal toeval.


Eerst maar die Mexicaanse combi. Huevos americanos: tomatensaus met dragon bij Amerikaanse eieren.

Tomatensaus maken met dragon erin dus. Gebruik geen andere groene kruiden behalve laurier.
Serveer met rijst en met gebakken eieren.


Uit Peru komt Arroz limeño, gehakt met rozijnen, Rijst uit Lima.

Week rozijnen in hete thee
Bak gehakt rul met ui, knoflook, cayennepeper, komijn, oregano en zout ("Chili poeder" heette dat vroeger). Zorg dat je een mooie scheut bakvocht over houdt als het gehakt eruit geschept is; voeg bijvoorbeeld een scheut wijn toe.
Kook rijst.
Meng de uitgelekte rozijnen door het gehakt.
In een ingevette ovenschaal een laag gekookte rijst, een laag vlees, rijst, vlees en rijst.
Goed aandrukken, bakvocht erover en in de oven een korst erop bakken.

(Een rare bekende van mij had in ene uit het niets een Peruaanse vriendin. Ze was aan het koken. Ik zeg "Maakt ze wel eens Arroz limeño voor je?" -"Ja" zegt ie, en na even "Zowat dagelijks."


Van de volgende zat ik te denken dat ik dat recept hier al eens opgeschreven had, maar ik kan het niet vinden. Venezuela, Arroz con platano verde, banaan met kerrie in Rijst met groene bakbanaan.
De ervaring heeft me geleerd dat het veel lekkerder is met zachtjes in boter gebakken gehalveerde gewone banaan maar die moet wel echt volledig groen nog zijn.
Pellen, dwars doormidden, in de lengte doormidden en zachtjes in boter bakken.
Serveren met rijst, en met gehakt waardoor ui, knoflook en zachte kerrie.


Wat Italiaans ook maar. Weer iets wat veel lekkerder smaakt dan dat je denkt dat het zal smaken. Je zal denken dat het best lekker zal zijn, maar je zal je verbazen over hóe enorm lekker het is.

Bij Artusi las ik over Bocconi, happen, en ik herinnerde me Bocconcini, hapjes. Nou kan dat van alles betekenen, maar in dit geval zijn het gevulde pannekoekjes. Hier niet een opvallende combinatie van dit of dat, maar een aantal dingen die bij elkaar, die dóór mekaar erg lekker smaken.

Bak per persoon twee (voorgerecht) of drie (hoofdgerecht) kleine pannenkoekjes.
Kook ongeveer een ei per twee personen.
Maak Basisaus (gebonden saus met 1/3 melk, 1/3 bouillon, 1/3 witte wijn).
Giet de helft van de saus in een andere pan en roer er stukjes gekookt ei, stukjes goed uitgelekte zalm of tonijn, en diepvries-doperwten door. Vis uit blik; roze zalm of tonijn op olijfolie.
Vet een ovenschaal in.
Leg steeds over de middellijn van elk pannenkoekje een deel van het mengsel, en vouw ze twee keer in dezelfde richting dubbel.
Leg ze naast elkaar in de schaal. Giet er de rest van de saus, het deel zonder toevoegingen, over en bestrooi dan met geraspte kaas (of serveer met Parmezaan).
Gratineer op ongeveer 160°.


Spaghetti au Pèkèt, spaghetti met jenever geflambeerd. Veel Waalse jenever die kanten uit, Pèkèt, en ook veel pasta want er zaten heel veel Italiaanse gastarbeiders in de mijnen in de Borinage.

Verse spaghetti met kastanjechampignons en gekookte ham. Het klinkt zo simpel maar het is o zo lekker. Gebruik eventueel Ketel 1.

Pasta koken, uit de pan, wat zonnebloemolie erdoor.
Boter, ui, knof... Grof gebroken zwarte peper (het gerecht hoort pikant te zijn) en gespleten jeneverbessen...
Stukjes paddo erin bakken.
Blokjes gekookte ham erdoor...
Flinke scheut peket, niet flamberen, wel wat inkoken.
Wat kippenbouillon, wat inkoken.
Proef op zout (zout met Viandox of Marmite of zo).
Pasta erin warmen

Een fles pèkèt.