Verhalen: Italië

Guanciale hangt te drogen.

Boeken

(Hierboven: Guanciale, kinnebakspek, hangt te drogen in mijn badkamer.)

Ik heb drie boeken over de Italiaanse keuken die er toe doen. De laatste twee vind je nog wel op boekwinkeltjes.nl. Ik bespreek de drie boeken hier onder Kookboeken » Italië, en dan geef ik ook een link naar een PDF van Artusi. Een bewerkbare link, dus je kan eruit kopiëren, en dat is zeldzaam bij veel-gezochte boeken.

La Scienza in Cucina e l'Arte di Mangiar Bene van Pellegrino Artusi; Florence 1891.

The Food of Italy van Waverley Root; New York 1971.

Mangia italiano van Monica Sartoni Cesari; Milaan 2005. Zoek op Italy dish by dish voor een goedkope vertaling.

Verschillende Italiaanse koomboeken op Google.

Nog twee belangrijke boeken bespreek ik onder Kookboeken » Italië. Pasta-bijbels. Een kort resumé van beide boeken is te vinden onder Kookboeken » Bibliografiën.

Pastario ovvero Atlante delle Paste Alimentari Italiane, Pastario oftewel Atlas van de Italiaanse Voedings-pasta's, een soort pasta-dictionnaire, met enorm veel foto's, namen, afmetingen in millimeters enzovoorts.
En The Geometry of Pasta, meer een bijbel voor welke pasta serveer je hoe.

Verschillende Italiaanse koomboeken op Google.

Nóg meer Italiaanse kookboeken natuurlijk, maar niet waard om te bespreken onder Kookboeken.

Drie Italiaanse.

L'Oca oftewel de gans. Dat begint met "Veel recepten van de beroemdste koks van Italië" en dan weet je het al. Gehijg en geblaas. Een aardig verhaal over hammetjes van gans, ganzenborst gelardeerd met San Daniele (daar zou ik zeker een wat sterker smakende ham voor gebruiken) en dan hebben we het wel gehad.

Uit dezelfde serie, uitgegeven door de Culinaire Bibliotheek van Genua, nog een deel Het Varken en een deel De Pompoen. Over geen van twee valt over naar huis te schrijven.

Verschillende Italiaanse koomboeken op Google.

Maar er is nog veel meer.

Heel erg aardig is het om de door de jaren heen verzamelde Allerhande en Hallo (Jumbo) en Superunie Italië-specials naast elkaar te leggen. Daar komt tzt een mooi verhaal over. Was het alleen maar over hoeveel sympathieker die laatste twee zijn vergeleken met Allerhande.

Verschillende Italiaanse koomboeken op Google.

En dan heb je natuurlijk nog de bulk.

Das Mafia Kochbuch en The Mafia Cookbook stellen niet veel voor, maar ze geven wel een aardige inkijk in de Amerikaans-Engelse keuken. Zalm in de Italiaanse keuken en zo.

Specifieke producten: ik heb enkel Pizza Tradizione Italiana maar dat stelt erg weinig voor.

Flink wat regionale werkjes, maar nooit springt er iets uit. Tuscan Cuisine, Original Toskanische Küche (veel van dat soort werk is Duits), of het blaaskakenboek De Autenthieke Siciliaanse Keuken, allemaal drie keer niks. Op een na, althans wat mijn bibliotheek betreft: Sapore e Aromi, smaken en aroma's van de keuken van Campania.
Over het gratis in de super verkrijgbare Italië Thuis van Grand'Italia zullen we het maar niet hebben, noch over de secondant ervan van Bertolli. En al helemaal niet over Tutto Risotto van de opgeblazen kikker Florine Boucher (tegenstander van het Joods Monument in Amsterdam, trouwens, en waarvan gefluisterd werd dat ze het zo lang volhield in de culinaire rubriek van NRC omdat ze bepaalde gunsten... enfin, er zijn misschien minderjarigen bij).

(Hieronder Cavolo nero, palmkool.)

Een foto van palmkool.

Caprese

[Dit stukje is sterk uitgebreid en verplaatst, naar Recepten » Caprese.]

Romeinse pasta

Pasta alla gricia
Pasta cacio e pepe
Pasta all'amatriciana
Spaghetti alla carbonara
Spaghetti aglio, olio, peperoncino
Spaghetti alle vongole

De recepten hier. Nieuw venster.

(Hieronder een prachtig stuk Taleggio, met het merk van de kaasmaker erin gebrand of zo.)

Een stuk Taleggio met een ingebrand merk.

Series

Ik schreef een serie over alle provincies of hoe heten die daar van Italië.
En ik schreef een serie waarin ik Kleyn, die culinair over de Giro schreef, corrigeerde.

Aan het einde van elke post een link naar de volgende. Links openen in een nieuw venster.

Heel Italië hier.

De Giro hier.