Italië

Romeinse pasta

Pasta alla gricia
Pasta cacio e pepe
Pasta all'amatriciana
Spaghetti alla carbonara
Spaghetti aglio, olio, peperoncino
Spaghetti alle vongole

Drie boeken

Ik heb drie boeken over de Italiaanse keuken die er toe doen. De laatste twee vind je nog wel op boekwinkeltjes.nl. Ik bespreek de drie boeken hier onder Kookboeken > Italië, en dan geef ik ook een link naar een PDF van Artusi. Een bewerkbare link, dus je kan eruit kopiëren, en dat is zeldzaam bij veel-gezochte boeken.

La Scienza in Cucina e l'Arte di Mangiar Bene van Pellegrino Artusi; Florence 1891.

The Food of Italy van Waverley Root; New York 1971.

Mangia italiano van Monica Sartoni Cesari; Milaan 2005. Zoek op Italy dish by dish voor een goedkope vertaling.

Caprese

Insalata caprese kent u nou zo onderhand wel, maar maak eens een diner met dat gerecht vooraf, met echt mooie tomaat, mooie buffelmozzarella, echt goed vlees, heel fraaie olijfolie, echt mooie Parmezaan geraspt op de middelste rasp (en zeker niet gemalen), prima basilicum, mooie zwarte peper en Maldon fleur de sel.

Als hoofdgerecht maak je Spaghetti caprese. Dat is een variant van Spaghetti nerano. Olijfolie, sjalot, knof... Blokjes courget... Witte wijn, room, p/z. Over de pasta en daarover Provolone raspen.

Besluit met Torta caprese, ook wel Caprese alla Strega.

Twee series

Ik schreef een serie over alle provincies of hoe heten die daar van Italië.
En ik schreef een serie waarin ik Kleyn, die culinair over de Giro schreef, corrigeerde.

Aan het einde van elke post een link naar de volgende. Links openen in een nieuw venster.