Bitter

Een flesje Angostura Bitter.

Waar komt dat bitter in het woord bitterbal vandaan? Simpel. Die ballen zijn een van de bitterhapjes, hapjes die ter tafel kwamen als er gebitterd werd, aan de bittertafel dus.

Nou weet je nog niks.
Kijk, het belangrijkste op de bittertafel dat waren de bitterjes, en dat kan twee dingen betekenen. Een flesje bitter zoals Underberg of zo, of een glaasje jenever met wat druppeltjes Angostura-bitter erin of zo.

Zo'n bitter kan puur gedronken worden (die Underberg, of Berenburg), met water of ander vocht (Campari) of het kan in de jenever gedaan worden dus.

In Frankrijk had je het ook, de Amers, de bitteren, ook wel de Apéritifs. De medici waarschuwden er officieel tegen in 1877 en in 1895, maar dat was vooral gericht tegen de Absinth. Het alcoholisme bleef gelijk, maar het absinthisme werd steeds erger. Cabarets zouden gesloten moeten worden (die waren toen nog meer café dan cabaret) en de belasting zou verhoogd moeten worden.
Die Amers leven nog voort in de Pernod en zo.

Nóg een bitterhapje: gaffelbitter. Deense gemarineerde haring. Schmidt Zeevis verkoopt blikjes van het merk King Oscar. Je prikt ze met een gaffel, een vork.

Twee blikjes gaffelbitter (een met dille, een met sherry).