Technieken: Zoete troep

Honing, uitgebalanceerd

Maak eens je eigen uitgebalanceerde honing.

Koop een pot boekweithoning (verzeker je ervan dat het zwarte is!) en een pot klaverhoning.

Proef de boekweithoning. Voorwaar, dat is afkick-honing.
Werk er wat klaverhoning door (eventueel de honingpotten in warm water zetten eerst), steeds wat meer, totdat je zegt "Dat is het!" Een fantastische zoet-bitter balans.

(Je kan het nóg spannender maken met wat zoute stroop. Horizon Rietsuiker-melasse.)

Stroopwafels

Recepten van de Haagsche Kookschool.

Ik maak op markten graag die stroopwafelbakkers kwaad door te zeggen dat ze niet eens weten hoe je officieel, eigenlijk, klassiek stroopwafels moet bakken. Maar een beschrijving van die methode kwam ik tot nu toe nog nergens tegen. Hoe ken ik die dan? Gewoon gezien op de markt in Helmond, maar dan wel in de vijftiger jaren.

In dat boek hierboven (1895) vond ik het. Je moet deegballetjes bakken in een ijzer, en ze dan "spouwen en vullen". Maar nu weet u nog niks.

Je maakt een ovale lap deeg, zo breed als twee stroopwafels naast elkaar. Die vouw je dubbel, in het ijzer, uitstekende delen afsnijden (en in de deegbak natuurlijk), bakken, uit het ijzer, splitsen met een paletmes, dat mes doop je in de stroopbak, trekt het eruit en omdat dat mes warm is blijft er maar weinig stroop aan hangen. Dat paletmet afvegen op één wafel, met de ene kant horizontaal en met de andere verticaal. Tweede wafel erop.

Vegter's rolletjes

Vegter's rolletjes.

Die zijn richting de Kerst te koop, en populair is ze te vullen met slagroom, chocolade-saus erbij. Met een spuitzak gaat dat vullen prima, met een spuitbus niet. Daarom kwamen ze met dat spuitstuk, de "spuittuit".

Daarmee lukte het wel, maar ja, het jaar erop waren de spuitmonden van de spuitbussen veranderd, en toen pastte die spuittuit niet meer.

Eind 2020: twee soorten rolletjes; gewone en extra grote. Die laatste kan je prima vullen met een doodnormale spuitbus.

Vruchtensaus

Pannetje, wat boter, pot jam, laten smelten.

Nou kan je allerlei dingen gaan doen. Sterke drank en/of room en/of kruiden en/of citroen(rasp)...

(Je kan ook beginnen met mais-olie en wat sjalot en wat knof en wat gemberwortel. Dan verder zoals hierboven en daarna zoet-zuur maken met wijnazijn. Instant chutney. Afkoelen en nog eens proeven op zoet-zuur.)