Technieken: Vruchten op brandewijn

Ah!

Vorig jaar gemaakt, nu geproefd: diverse vruchten op brandewijn puur. Zie hieronder.

Nu gemaakt, volgend jaar geproefd: vruchten op brandewijn plus suiker, kaneel, kruidnagel, citroen... Ook boerenjongens en boerenmeisjes.

Gebruik nóóit inmaak-brandewijn! Gore troep. Vruchten in potten, brandewijn, dicht en dagelijks een keer kantelen. Na de eerste dag voorzichtig openen; het kan zijn dat er druk is opgebouwd. Is dat zo dan elke dag openen tot het effect weg is.

Gehalveerde aardbeien op brandewijn.

Aardbeien

Gesneden erin: ze zijn "opgelost" (hierboven: vorig jaar). De drank smaakt heel mooi zacht en fijn.

Aardbeien heel: drank en fruit beide mooi fijn van smaak. Misschien ietsje sterk, maar probleemloos. Mooi iets zoetzuur, of beter bittertje zoetje zuurtje.

Hele aardbeien op brandewijn.

Blauwe bes

Blauwe bes grof gesneden: de bessen zijn mooi stevig gebleven, maar hebben weinig smaak. Wel prima te gebruiken op zacht smakend gebak. De brandewijn is erg mooi. Sterk, maar echt heel mooi.

Blauwe bes, heel. Bessen en brandewijn beide mooi van smaak.

Bramen

Bramen heel: niks specials; drank en vruchten redelijk smakeloos.

Bramen grof gesneden: de bramen smaken sterk en niet fijn, maar de brandewijn smaakt uitstekend. (Wat een verschil dus!)

Hele bramenen op brandewijn.

Kersen

Kersen heel: erg mooie smaak, sterk, de drank slap. Ik heb nu, nou ja, anderhalve maand geleden, dus ontpitte kersen op brandewijn gezet.

Hele bramenen op brandewijn.

Mandarijn

Mandarijn, bio-kwarten + schil er nog om op brandewijn gezet. Drank: sterk maar lekker. Het vruchtvlees kan je makkelijk van de schil trekken, maar het is niet lekker.

Mandarijn, partjes: vrucht en brandewijn beide redelijk sterk, maar niet té. Het fruit is wel vrij vezelig. De drank mooi van smaak, maar om ergens in te gebruiken. Biefstuk mee geflambeerd. Was erg lekker.

Dus in drieën gesneden mandarijnpartjes op brandewijn gezet.
Resultaat. De drank: mooi droog spul, en ook "mandarijn-fris".
De vrucht: prima spul voor bij een toetje.
Apart consumeren dus.

Gesneden bramen op brandewijn.

Pruimen

Die blauwe "Hollandse": vrucht en ook de brandewijn sterk smakend maar zeker ook lekker. De vrucht met slagroom enorm lekker. Vorig jaar en ook dit jaar vergeten gehalveerde pruimen op brandewijn te zetten. Dat gaan we dus nog doen, en ook wel en niet ingeprikte pruimen op brandewijn met elkaar vergelijken.
Iets anders: zie Technieken » Pruimen inmaken, voor verschillende inmaak-methodes (droog, zoet, zoetzuur).

Reine Victoria: de vrucht iets minder sterk smakend, wel lekker, en de brandewijn wat minder lekker. Ook vergeten in tweeën op brandewijn te zetten.

Die pruimen smaakten dus sterk, dus zo kunnen die dametjes van Couperus ze niet gegeten hebben. Dus pruimen op brandewijn met suiker, kaneel en citroen gemaakt. Zie Technieken » Pruimen inmaken.

Nog even dit over pruimen, maar dat geldt voor alle wat grotere vruchten. Je kan vruchten wel of niet inprikken. Ik experimenteerde met pruimen.
Ongeprikt. De drank fors aromatisch, pruimig, hoog op smaak, moet ergens bij gegeven worden. Het fruit stevig fris maar niet veel smaak; gebruik als "vulling". Fruit en drank passen niet mooi bij elkaar.
Geprikt. De drank heel mooi vol, zoet!, je proeft de pit. Het fruit zacht, aromatisch. Het fruit is niet sterk genoeg om tegen de drank op te kunnen, maar beide los van elkaar erg mooi.

Verder

Cranberries: was niks.

Reine claudes op brandewijn gezet, en ook vijgen, die laatste zowel heel (maakt veel druk aan! voorzichtig openen na een dag!) als in tweeën.

(Hieronder nog een mandarijnen-foto.)

Mandarijn-partjes op brandewijn.