Zoervleis
Dat is Limburgs, maar je vindt het ook overal in Duitsland. Gestoofd paardevlees (of rundvlees), met rode wijn (in Duitsland), azijn, ui, laurier, kruidnagel, peperbolletjes, appelstroop en "peperkoek", maar dat laatste is in Duitsland natuurlijk Lebekuchen. De smaak moet zoet-zuur zijn.
Lebekuchen is natuurlijk niet hetzelfde als ontbijtkoek, het gaat wat richting speculaas en wat richting taaitaai. Het lijkt eigenlijk het meest op het Engelse Gingerbread, wat in Noord-Nederland richting Sinterklaas als Friese taaitaai wordt verkocht, ook in kruidnootvorm, door de lokale supermarktketen Poiesz.
In het Hanzekookboek het recept van Rijnlandse Soorbrode. Het vlees wordt gestoofd met ook wortel, jeneverbessen, korianderzaad, majoraan en mosterdzaad. De saus wordt apart gemaakt en is zoet, terwijl het stoofvlees zuur is door de rode wijnazijn die er naast de rode wijn in zit. Saus: rozijnen, krenten, Lebkuchen, appelstroop en ook wat zure room, om het niet té zoet te laten zijn.
Ik heb veel met ontbijtkoek en met Lebekuchen geëxperimenteerd, maar ook met dat gingerbread, én met taaitaai. Allemaal lekker.