Technieken: Vacumeren

Een vacumeer-apparaat in werking.

Techniek

Wat kost zo'n ding nou?
Eentje van € 50,- werkt al twee jaar trouw voor me. Geen professionele natuurlijk; dat zijn van die bakken met een deksel aan de bovenkant.

Rollen plastic krijg je erbij. Buisvormig, en opgerold natuurlijk.
Je begint met een stuk af te knippen. Neem dat altijd ruim! Vacumeren werk zoals het verpakken van een product in krimp-folie, en dan krijg je ribbels en vouwen, en als die dicht bij de rand zitten dan gaat het daar lekken.
Het apparaat heeft twee functies: sealen, en vacumeren plus sealen. Je knip dus een stuk van zo'n buis af en dat seal je aan één kant. Niet te krap! Spul erin (flap niet boven het zuigmondje!) en de andere kant vacumeren plus sealen. Eerst vacumeert ie en daarna natuurlijk pas sealt ie.
Werk niet met zakken, ik bedoel spul wat al aan één kant geseald is. Dat beperkt je enorm.

Zie dat vlees op de laatste foto. Zo moet het niet. Op de eerste plaats is het te krap, en op de tweede plaats is het spul te vochtig, en dan zuig je vocht in je machine. Misschien gaat ie kapot, maar zeker gaat ie stinken.

Het is het keukenapparaat dat ik het meest gebruik. Niet zozeer voor sous-vide koken (zie Techniek » Sous-vide) als wel voor het conserveren. Zie hieronder.

Kaas, gerookte kip, vleeswaren en zalm, gevacumeerd.

Houdbaarheid

Jongen kaas minstens driekwart jaar houdbaar in de koeling, oudere langer.
Worst, rauwe ham en zo idem. Andere vleeswaren ex Filet américain of rosbief en zo vijf maanden.
Vers vlees drie weken, wat trouwens de smaak sterk ten goede komt; het is een soort "hangen".

Twee stukken gevacumeerde kaas.

Tips

Het plastic ruim nemen, en met droog spul werken dus.
Voordat je op Vacumeren drukt, bekijk je het product in de zakgoed. Kan alle lucht weg? Wordt er nergens lucht ingesloten? Ga eens oefenen met rookworsten. Dat zijn hersenbrekers...
Vouw niks dubbel; dan kan de lucht ertussen niet goed weg.
Sous vide gekookt en daarna vacumeren? Openen, goed droogdeppen, opnieuw vacumeren, en dat hele verhaal met hygiëne.
Bloot vacumeren! Ik bedoel niet in je blote kont maar vakterm technisch: zonder verpakking, dus dat folie'tje eraf, en al helemaal natuurlijk dat bakje. (Ik heb een boek, Making Jewish Chickensoup, enkel foto's, een joods vrouwtje van tegen de 90, die in d'r blote kont kippensoep aan het maken is.) (Dit terzijde.)
Bedenk dat iets in krimpfolie niet gevacumeerd is! Eraf en vacumeren. (Aldi heeft echt gevacumeerde blokken oude kaas.)

Een stuk gevacumeerd vlees.