Technieken: Stoofpeer

Uhh,

Gieser wildeman stoofperen.

Vier korte recepten, die onder Technieken staan omdat ze vier technieken verduidelijken.

Twee soorten koken (solo, en mét iets), bakken en stoven.

(Hierboven Gieser wildeman.)

Bakken

Saint-Remy stoofperen.

(Hierboven Saint-Remy stoofperen. Hier niet zo bekend, in Duitsland zie je ze veel.)

Bakken. Daar kan ik kort over zijn, en zie twee foto's lager. Niet schillen (stoofpeer wordt nooit gespoten), in tweeën of in vieren, eventueel het klokhuis eruit, boter of reuzel, het snijvlak bruinen, vuur laag, garen en af en toe keren.

Peper en zout ná het bakken.

Stoven

Langwerpige Engelse stoofperen.

(Hierboven Engelse stoofperen, Cooking pears. Die Duitse, dat vergat ik, die heten Kochbirnen.)

Als hierboven, en voordat het vuur laag gaat vloeistof erbij (dus geen al te wijde pan) en aan de kook: vuur laag, deksel.

Bier is altijd lekker, niet te droge witte wijn, bouillon...

Peper en zout als ze gaar beginnen te worden, vocht eventueel binden, en breng er eens wat extra smaak aan met trasi, Ketjap manis en sambal! Sambal goreng pir!
Beginnen met stukjes gemberwortel uit te bakken, en doe er meteen dan ook maar ui en knoflook bij...

Stoven met

Enkele gebakken halve stoofperen.

(Hierboven die gebakken peren waar je mee zit. Die foto hoort niet hier maar van hier ben ik de foto kwijt.)

Stoven met: dat je de smaak van de peer ergens anders in krijgt. Dat recept hieronder was enorm lekker. Zelf uitgevonden, verdomd.

Olijfolie, stukken kip, drumsticks of dijfilets, bruinen. Uit de pan.
Olijfolie, ui, knoflook, pepertje...
Peren in vieren, klokhuis eruit.
Bouillon in de pan, kip en stoofpeer erin, garen. Proef op peper en zout. Bind het vocht.

Gekookt in wijn

Lange Engelse stoofperen, gekookt in rode wijn.

(Die Engelse, gekookt in rode wijn.)

Van koken in rode wijn ga ik enkel zeggen dat je puur rode wijn moet gebruiken, en geen kassia maar kaneel. Dus geen "kaneel" uit de super maar van de kruidenboer.

Eén recept komt binnenkort nog, ook onder Technieken, onder spul in spek uit de oven. Biet, stoofpeer, aardappel... In ontbijtspek wikkelen, een stuk rollade-net erover aanbrengen en dan heel lang in een niet te warme oven.