Technieken: Koolhydraten

Bonen-trucje

Je hebt bloemige aardappelen en je hebt vastkokende. Je hebt géén bloemige bonen en vastkokende.

Dat wil zeggen: je kán wel bloemige bonen produceren, en dat kan soms heel lekker zijn.

Simpel. Gedroogde geweekte bonen net aan de kook: scheut koud water erbij. Weer aan de kook: idem.

Dubbel op

Wij kennen dat in Nederland helemaal niet, en dat zal wel net zoiets zijn als dat "Zuivel op zuivel...": pasta met gebonden saus.

Dat het dan "teveel", te zwaar zou worden, dat hoeft natuurlijk helemaal niet; je neemt gewoon minder pasta.

Pasta koken.
Olijfolie, ui, knof, pepertje eventueel en/of peterselie...
Bloem...
Wijn en/of bouillon en/of melk...

Over de pasta. Heerlijk. Veel mooier dan geen saus en wat meer pasta.

(Wacht even... We hebben natuurlijk wel aardappelen met bloemkool en zo'n vies maizena-sausje...)

Tortillas

tortilla-pers.

Voor 12 stuks heb je 175 g Masa harina nodig, genixtamaliseerd maismeel. Zoek op nixtamalisatie in Wiki. Verder zout, en ongeveer 265 ml water.

Maak een mengsel van het meel, het zout en ongeveer 2/3 van het water. Dan steeds wat water erbij, knedend, tot je een mooi deeg hebt. In folie een half uur op een koele plek.

Folie op de pers, balletje deeg, persen, van het plastic af, bakken.

Deeg nóch ongebakken tortilla's kan je bewaren, in de vriezer niet en in de koeling niet. Ben wel aan het experimenteren met ongebakken of half gebakken gevacumeerd, en wel of niet gevroren.

tortilla-pers.

Zeef de bloem

"Zeef de bloem" lees je tot vervelens toe. Ik heb van mijn hele leven nog nooit bloem gezeefd, en ik heb van mijn hele leven nog nooit klontjes in een gebonden saus gehad. Als die saus dikt, en je roert, dan worden die klontjes vanzelf uit mekaar getrokken.