Ketchup

De oorsprong van het woord ketchup is het Indiase ketsiap, wat weer verwant is aan ketjap. En het oorspronkelijke spul is verwant aan Mushroom soy (zie daarvoor hier Producten » Soy plus). Het heeft dus met tomaten niks te maken.
De Engelse Larousse Gastronomique schrijft
Mushroom ketchup or catsup, Ketchup aux champignons
Put in a salting jar layers of fresh sliced mushrooms (about ½ inch in depth) and sprinkle each layer with table salt, pepper and allspice.
Leave the mushrooms in the salt for 5 or 6 days in a cool place.
Press the mushrooms to extract all the juice.
Boil this juice.
Season with pepper, thyme, bay, ginger, majoram, and a little tomato paste.
Leave it to cool.
Filter and bottle.
Dat beetje tomatenpuree behoeft uitleg. In andere oudere boeken lees je teksten in de trant van "Als het te sterk smaakt" of "Als u het minder sterk wilt, voeg dan wat tomatenpuree toe." Daar ligt dus wel de oorsprong van de tomaten-ketchup.
Die Mushroom ketchup smaakt ongelofelijk lekker bij Mozzarella.