Spul! Xuanwei rauwe ham Jawel, ook de Chinezen maken rauwe ham, en ook nog klassiek ook. De bekendste is Xuanwei, gemaakt van een lokaal varkensras. Het beest is erg vet, maar het vet streng gescheiden van het stevige vlees. Gemaakt sinds 1766, en in 1915 gouden medaille op de Panama International Fair. Ik at het in China, en het is erg jammer dat je het hier niet vindt. (Je vindt nog meer soorten rauwe ham in China. Jinfu, Anhua en Rugao.) Xantaangom Verdikkingsmiddel wat werk als stabilisator en emulgator. Veel stabieler, vooral bij verwarming en ook wat de zuurtegraad betreft, dan Arabische gom. Wordt gemaakt door suiker en glucose te fermenteren met Xanthomonas campestris. Wordt ook gebruikt in de oliewinning, om moder te verdikken als je erin wil boren.
X
X Voor de X had ik eerst nog nix, maar wel drie Baskische dingen die in de buurt komen. Txangurro: spinkrab. Je vult het pantser met een ragoût van het vlees, ook van de poten natuurlijk, en zo gaat dat de oven in. (Tx: uitspraak tsj.) Txipiron: inktvis. Die eten ze met zwarte saus, gemaakt van de inkt natuurlijk. Txakoli: een wijn die heel veel op vinho verde lijkt. Ook wat betreft het niet kunnen bottelen van de rode, die je dus in een karaf krijgt, zó uit het vat. Heerlijk bij zaken waar je rosé bij zou drinken. Denk aan txangurro en aan txipiron. (O ja! Patxarán! Sleedoorn likeur. Familie van de sloe gin en van de Schleen.) Home Terug Verder
Spul! X
Xuanwei rauwe ham Jawel, ook de Chinezen maken rauwe ham, en ook nog klassiek ook. De bekendste is Xuanwei, gemaakt van een lokaal varkensras. Het beest is erg vet, maar het vet streng gescheiden van het stevige vlees. Gemaakt sinds 1766, en in 1915 gouden medaille op de Panama International Fair. Ik at het in China, en het is erg jammer dat je het hier niet vindt. (Je vindt nog meer soorten rauwe ham in China. Jinfu, Anhua en Rugao.) Xantaangom Verdikkingsmiddel wat werk als stabilisator en emulgator. Veel stabieler, vooral bij verwarming en ook wat de zuurtegraad betreft, dan Arabische gom. Wordt gemaakt door suiker en glucose te fermenteren met Xanthomonas campestris. Wordt ook gebruikt in de oliewinning, om moder te verdikken als je erin wil boren.
X Voor de X had ik eerst nog nix, maar wel drie Baskische dingen die in de buurt komen. Txangurro: spinkrab. Je vult het pantser met een ragoût van het vlees, ook van de poten natuurlijk, en zo gaat dat de oven in. (Tx: uitspraak tsj.) Txipiron: inktvis. Die eten ze met zwarte saus, gemaakt van de inkt natuurlijk. Txakoli: een wijn die heel veel op vinho verde lijkt. Ook wat betreft het niet kunnen bottelen van de rode, die je dus in een karaf krijgt, zó uit het vat. Heerlijk bij zaken waar je rosé bij zou drinken. Denk aan txangurro en aan txipiron. (O ja! Patxarán! Sleedoorn likeur. Familie van de sloe gin en van de Schleen.) Home Terug Verder