Spul! Toko online De grote jongens: je hebt Toko Tjin, en je hebt Tjin's toko. Dat is niet hetzelfde (tjin betekent trouwens Chinees in het Maleis). En je hebt ook nog Amazing oriental. Op alle drie vindt je andere dingen, van over de hele wereld. Erg interessant. Ik koop er altijd Mrs. H. S. Ball's peach chutney (heerlijk op Philadelphia of op ossenworst), en Surinaamse pindakaas (iets pikant, kruidig, en zoetig). Laatste ontdekking: zaolu, ook wel Superior pickle sauce. Spul uit Szechuan, waarin je (met steranijs) gekookt spul marineert om daarna koud te eten. Peultjes, tofu, garnalen... Tote Tante Tote Tante, dat is Lumumba met bruine rum. En Lumumba dat is chocomel met wodka. Tote Tante is dus chocomel met bruine rum, maar dat dacht u al. Belangrijk tweede verschil: Tote Tante is warm of op kamertemperatuur, Lumumba is koud, no pun intended. En o ja! Tote Tante is met slagroom. Lumumba niet. (Tote Tante wordt ook met amaretto gemaakt.) Tokajer Vooral bekend van de dessertwijnen. Ik proefde een Henye furmint late harvest 2015, en die was erg mooi. Weinig geur, maar van een soort frisse zoetheid. Een wijn die je kan doordrinken. Ik weet niet meer waar ik de mijne kocht, maar voor Hongaarse wijnen en dan vooral tokajer kan je prima terecht bij tokajwijn.nl. Gall & Gall heeft een uitstekende droge tokajer uit 2016, Royal Tokaji, voor een tientje. (Uit het Balaton-gebied komt ook een zoete wijn, van dezelfde druiven als de tokajer, Balatonboglári muskotáli. Die is minder mooi. En goedkoper dus.)
T
Tonijn Het houdt maar niet op in de Nederlandse culinaire pers. Dat tonijn uit blik duurzaam moet zijn, "want tonijn is bedreigd". Maar in blik zit heel wat anders dan die donkerrode tonijn die je vers koopt! In blik dat is albacore, of skipjack, of bonito. Dat kan je niet vergelijken! Dat is "witte" tonijn, tonijn die wit wordt als je het verhit. (De suffe doos Jonah Freud, aka Jonas Fluit, aka De Schele Hagedis ging in Mangiare Vitello tonnato maken. Met rode tonijn! "Wat raar. Het wordt een vieze prut...") Tomaten Ik heb het over verse tomaten waarvan je tomatensaus wil maken. Die moeten goed rijp zijn, én gerijpt aan de plant. En die vindt je dus niet. Trostomaat is altijd beter dan gewone, en als kerstomaat nóg beter. Tasty Tom is de beste. Geen goede tomaten te vinden? Voor saus zijn ze uit blik altijd beter dan vers, en tomatenpuree is ook een uitstekend alternatief. Tomatensaus Drie lekkere afwijkende tomatensauzen. Altijd eerst olijfolie, ui, knof, pepertje, groene kruiden, en altijd overrijpe tomaat of tomaat uit blik. Dikwijls gaat er rode wijn door en zwarte olijf, maar nu gebruiken we frisse witte wijn en groene olijven, gesneden uit een potje. Lekker bij gegrilde vis. Of geen groene kruiden maar wel flink gemberwortel. Geen olijven en geen wijn, wel een flinke scheut Hanappier of anders maar bruine rum. Surinaams. Ook weer bij gegrilde vis. Of geen pepertje maar ccitroen-harissa, groene olijven, kappertjes en wat kippenbouillon Home Terug Verder
Spul! T
Toko online De grote jongens: je hebt Toko Tjin, en je hebt Tjin's toko. Dat is niet hetzelfde (tjin betekent trouwens Chinees in het Maleis). En je hebt ook nog Amazing oriental. Op alle drie vindt je andere dingen, van over de hele wereld. Erg interessant. Ik koop er altijd Mrs. H. S. Ball's peach chutney (heerlijk op Philadelphia of op ossenworst), en Surinaamse pindakaas (iets pikant, kruidig, en zoetig). Laatste ontdekking: zaolu, ook wel Superior pickle sauce. Spul uit Szechuan, waarin je (met steranijs) gekookt spul marineert om daarna koud te eten. Peultjes, tofu, garnalen... Tote Tante Tote Tante, dat is Lumumba met bruine rum. En Lumumba dat is chocomel met wodka. Tote Tante is dus chocomel met bruine rum, maar dat dacht u al. Belangrijk tweede verschil: Tote Tante is warm of op kamertemperatuur, Lumumba is koud, no pun intended. En o ja! Tote Tante is met slagroom. Lumumba niet. (Tote Tante wordt ook met amaretto gemaakt.) Tokajer Vooral bekend van de dessertwijnen. Ik proefde een Henye furmint late harvest 2015, en die was erg mooi. Weinig geur, maar van een soort frisse zoetheid. Een wijn die je kan doordrinken. Ik weet niet meer waar ik de mijne kocht, maar voor Hongaarse wijnen en dan vooral tokajer kan je prima terecht bij tokajwijn.nl. Gall & Gall heeft een uitstekende droge tokajer uit 2016, Royal Tokaji, voor een tientje. (Uit het Balaton-gebied komt ook een zoete wijn, van dezelfde druiven als de tokajer, Balatonboglári muskotáli. Die is minder mooi. En goedkoper dus.)
Tonijn Het houdt maar niet op in de Nederlandse culinaire pers. Dat tonijn uit blik duurzaam moet zijn, "want tonijn is bedreigd". Maar in blik zit heel wat anders dan die donkerrode tonijn die je vers koopt! In blik dat is albacore, of skipjack, of bonito. Dat kan je niet vergelijken! Dat is "witte" tonijn, tonijn die wit wordt als je het verhit. (De suffe doos Jonah Freud, aka Jonas Fluit, aka De Schele Hagedis ging in Mangiare Vitello tonnato maken. Met rode tonijn! "Wat raar. Het wordt een vieze prut...") Tomaten Ik heb het over verse tomaten waarvan je tomatensaus wil maken. Die moeten goed rijp zijn, én gerijpt aan de plant. En die vindt je dus niet. Trostomaat is altijd beter dan gewone, en als kerstomaat nóg beter. Tasty Tom is de beste. Geen goede tomaten te vinden? Voor saus zijn ze uit blik altijd beter dan vers, en tomatenpuree is ook een uitstekend alternatief. Tomatensaus Drie lekkere afwijkende tomatensauzen. Altijd eerst olijfolie, ui, knof, pepertje, groene kruiden, en altijd overrijpe tomaat of tomaat uit blik. Dikwijls gaat er rode wijn door en zwarte olijf, maar nu gebruiken we frisse witte wijn en groene olijven, gesneden uit een potje. Lekker bij gegrilde vis. Of geen groene kruiden maar wel flink gemberwortel. Geen olijven en geen wijn, wel een flinke scheut Hanappier of anders maar bruine rum. Surinaams. Ook weer bij gegrilde vis. Of geen pepertje maar ccitroen-harissa, groene olijven, kappertjes en wat kippenbouillon Home Terug Verder