Spul! Rauwe ham uit België Een paar soorten minder bekende of minder vindbare mooie Belse rauwe ham. Gandia
Gentse ham (Gandia is de Romeinse naam van Gent). Hanos verkoopt het. Ardenner Moeilijk te vinden, maar de supers aangesloten bij de Superunie hebben het. Zoek op superunie leden. Brugse ham De lekkerste van de drie. Jumbo. Raspen Dat zijn eigelijk twee verschillende dingen, en in het Engels zijn er dan ook twee verschillende woorden voor. Grind en grate. Grind dat doe je op zo'n plat ding waarvan je er drie verschillende hebt, grof, midden en fijn. Grate dat doe je op zo'n nootmuskaat-ding. Daar zitten stekels op zeg maar, geen mesjes. Feitelijk zou je dat malen moeten noemen, want de fijnheid is vergelijkbaar met die van gemalen kaas, alhoewel de gaatjes van een kaasmolentje wel weer gelijk zijn aan zo'n plat ding, type fijn. Wel duidelijk: als we spreken over gemalen kaas naast geraspte kaas. (Nooit gemalen Parmezaan over je pasta, zelfs niet geraspt met de fijne plaat. Midden!) Radijs Daar ga ik heel kort over zijn. Soms vindt je die langwerpige half rode half witte. Pas op met die te eten! Als je dat doet dan wil je nooit meer die lullig smakende rode balletjes!
R
Roast beef Een of andere ontsnapte gek in de Volkskrant raadde ribeye aan... Wil je het droog (en dus goed rood gehouden): rump roast nemen. Iets dooraderd en dus ietsje minder rood gehouden: round roast. Mooi dooraderd en dus nog wat minder rood gelaten: sirloin tip. In Nederland wordt er anders uitgebeend, dus je zal met een plaatje naar een zelf uitbenende slager moeten gaan. Rozenwater Vrij bekend, als was het maar van Lulletje. Ook vrij bekend: oranjebloesemwater. Van sinaasapelbloesem dus. Beide bij de betere Turk, maar daar vind je nog meer van dat soort spul. Kewra water Uiterst populair in het Midden-Oosten. Ruikt en smaakt erg exotisch. Van Pandanus gemaakt, de schroefpalm. Venkelwater Een subtiele droge geur en smaak. Wilgenkatjeswater Gaat, wat je niet zou verwachten, richting kewra. Hoe dat alles te gebruiken? Ruik er goed aan, en denk dan "In koekjes? In cake? In pannenkoekbeslag? In..." Rookkaas Overal in de Westerse wereld wordt kaas gerookt, niet enkel in Nederland. Een goed moment om weer eens op te merken waarom er gerookt werd. Spul hangt te drogen na het pekelen, en met rook hou je de vliegen weg. Dat roken een methode van conserveren is, dat is klets. En waarom wordt er nog steeds gerookt? Omdat het lekker is. Maar goed, rookkaas. Nederlandse rookkaas. Ik vind het een enorm lekker borrelhapje met groene olijven, en daarnaast moet u er eens fondue mee maken, en daarin gekookte gefrituurde krieltjes dopen. Home Terug Verder
Spul! R
Rauwe ham uit België Een paar soorten minder bekende of minder vindbare mooie Belse rauwe ham. Gandia
Gentse ham (Gandia is de Romeinse naam van Gent). Hanos verkoopt het. Ardenner Moeilijk te vinden, maar de supers aangesloten bij de Superunie hebben het. Zoek op superunie leden. Brugse ham De lekkerste van de drie. Jumbo. Raspen Dat zijn eigelijk twee verschillende dingen, en in het Engels zijn er dan ook twee verschillende woorden voor. Grind en grate. Grind dat doe je op zo'n plat ding waarvan je er drie verschillende hebt, grof, midden en fijn. Grate dat doe je op zo'n nootmuskaat-ding. Daar zitten stekels op zeg maar, geen mesjes. Feitelijk zou je dat malen moeten noemen, want de fijnheid is vergelijkbaar met die van gemalen kaas, alhoewel de gaatjes van een kaasmolentje wel weer gelijk zijn aan zo'n plat ding, type fijn. Wel duidelijk: als we spreken over gemalen kaas naast geraspte kaas. (Nooit gemalen Parmezaan over je pasta, zelfs niet geraspt met de fijne plaat. Midden!) Radijs Daar ga ik heel kort over zijn. Soms vindt je die langwerpige half rode half witte. Pas op met die te eten! Als je dat doet dan wil je nooit meer die lullig smakende rode balletjes!
Roast beef Een of andere ontsnapte gek in de Volkskrant raadde ribeye aan... Wil je het droog (en dus goed rood gehouden): rump roast nemen. Iets dooraderd en dus ietsje minder rood gehouden: round roast. Mooi dooraderd en dus nog wat minder rood gelaten: sirloin tip. In Nederland wordt er anders uitgebeend, dus je zal met een plaatje naar een zelf uitbenende slager moeten gaan. Rozenwater Vrij bekend, als was het maar van Lulletje. Ook vrij bekend: oranjebloesemwater. Van sinaasapelbloesem dus. Beide bij de betere Turk, maar daar vind je nog meer van dat soort spul. Kewra water Uiterst populair in het Midden-Oosten. Ruikt en smaakt erg exotisch. Van Pandanus gemaakt, de schroefpalm. Venkelwater Een subtiele droge geur en smaak. Wilgenkatjeswater Gaat, wat je niet zou verwachten, richting kewra. Hoe dat alles te gebruiken? Ruik er goed aan, en denk dan "In koekjes? In cake? In pannenkoekbeslag? In..." Rookkaas Overal in de Westerse wereld wordt kaas gerookt, niet enkel in Nederland. Een goed moment om weer eens op te merken waarom er gerookt werd. Spul hangt te drogen na het pekelen, en met rook hou je de vliegen weg. Dat roken een methode van conserveren is, dat is klets. En waarom wordt er nog steeds gerookt? Omdat het lekker is. Maar goed, rookkaas. Nederlandse rookkaas. Ik vind het een enorm lekker borrelhapje met groene olijven, en daarnaast moet u er eens fondue mee maken, en daarin gekookte gefrituurde krieltjes dopen. Home Terug Verder