Spul! Opbakken Met wat rauwe ham opgebakken spul, dat krijg je dikwijls als voorgerecht in Spaanse routiers, chauffeurscafé's. Gaar spul zoals artisjokken, champignons, linzen... Je krijgt er altijd guindillas [giendIEljaa] bij, gepekelde groene pepers. Zelf bak ik graag stukjes verse kort gekookte babymais op, met spekjes en een rode lombok. (In het Spaans spreek je altijd alle letters uit; daarom geen trema op cooperativa. Die U in woorden als guindilla, dat is de enige uitzondering. De G wordt er ietsje een K door.) Oesterzwam Ik vind er niet zoveel aan, of het moet zijn met spekjes en verse rode peper. Net zoals ik verse babymais maak. Iets anders is het als je ze in Spanje plukt. Er liggen dikwijls in de bossen populier-stammen te drogen, voor gebruik in de bouw. Daarop groeien de lekkerste, en het heet daar dan ook populierzwam, seta de chopo. Of gedroogde geweekte oesterzwam opbakken. Heerlijk in risotto. Aldi heeft het soms liggen. Oost-Indische kers Van de Oost-Indische kers kunnen zowel de bloemknoppen als de zaaddozen (niet al te groot) op azijn gelegd worden. Laat bloemknoppen een half uur en zaaddozen en uur staan op water met zout (25 gram/liter). Spoel goed af. Gebruik witte wijnazijn om het in te leggen, en voeg geen zout toe. Schud de eerste dagen enkele keren per dag om, want het drijft. Gebruik de zaaddozen als kappertjes, en de bloemknoppen als zurige decoratie.
O
Oesters Je hebt platte en je hebt holle. Platte eet je altijd rauw, holle meestal. Maar één ding hierover: de meeste oester-eters hebben nooit platte gegeten, en dan kunnen ze misschien ook maar beter niet gaan doen, want dan wil je nooit meer veel goedkopere holle. Geen nood! Ovenschaal, laag grofzout (tegen het omvallen van de oesters), holle oesters erin drukken, de oven in. Met spekjes erop, of geblancheerde julienne van prei en wat geraspte Zwitserse kaas, of het meest klassiek: met een kleine crepinette erop (of een grote ernaast). Zie de V. Onno Over Onno Kleyn ("Kleinejan") gaan we geen woorden vuil maken. Stel je voor zeg. Iemand die een culinaire bijbel produceert met meer dan één fout op elke twee pagina's... (Laatst in de Volkskrant: "Twee fraaie sneden Parmaham of San Daniele". Doe er zout of suiker bij, zeg maar.) (Of "Europeanen eten bloedworst enkel met gebakken appel", de onnozelaar.) Home Terug Verder
Spul! O
Opbakken Met wat rauwe ham opgebakken spul, dat krijg je dikwijls als voorgerecht in Spaanse routiers, chauffeurscafé's. Gaar spul zoals artisjokken, champignons, linzen... Je krijgt er altijd guindillas [giendIEljaa] bij, gepekelde groene pepers. Zelf bak ik graag stukjes verse kort gekookte babymais op, met spekjes en een rode lombok. (In het Spaans spreek je altijd alle letters uit; daarom geen trema op cooperativa. Die U in woorden als guindilla, dat is de enige uitzondering. De G wordt er ietsje een K door.) Oesterzwam Ik vind er niet zoveel aan, of het moet zijn met spekjes en verse rode peper. Net zoals ik verse babymais maak. Iets anders is het als je ze in Spanje plukt. Er liggen dikwijls in de bossen populier-stammen te drogen, voor gebruik in de bouw. Daarop groeien de lekkerste, en het heet daar dan ook populierzwam, seta de chopo. Of gedroogde geweekte oesterzwam opbakken. Heerlijk in risotto. Aldi heeft het soms liggen. Oost-Indische kers Van de Oost-Indische kers kunnen zowel de bloemknoppen als de zaaddozen (niet al te groot) op azijn gelegd worden. Laat bloemknoppen een half uur en zaaddozen en uur staan op water met zout (25 gram/liter). Spoel goed af. Gebruik witte wijnazijn om het in te leggen, en voeg geen zout toe. Schud de eerste dagen enkele keren per dag om, want het drijft. Gebruik de zaaddozen als kappertjes, en de bloemknoppen als zurige decoratie.
Oesters Je hebt platte en je hebt holle. Platte eet je altijd rauw, holle meestal. Maar één ding hierover: de meeste oester-eters hebben nooit platte gegeten, en dan kunnen ze misschien ook maar beter niet gaan doen, want dan wil je nooit meer veel goedkopere holle. Geen nood! Ovenschaal, laag grofzout (tegen het omvallen van de oesters), holle oesters erin drukken, de oven in. Met spekjes erop, of geblancheerde julienne van prei en wat geraspte Zwitserse kaas, of het meest klassiek: met een kleine crepinette erop (of een grote ernaast). Zie de V. Onno Over Onno Kleyn ("Kleinejan") gaan we geen woorden vuil maken. Stel je voor zeg. Iemand die een culinaire bijbel produceert met meer dan één fout op elke twee pagina's... (Laatst in de Volkskrant: "Twee fraaie sneden Parmaham of San Daniele". Doe er zout of suiker bij, zeg maar.) (Of "Europeanen eten bloedworst enkel met gebakken appel", de onnozelaar.) Home Terug Verder