Spul!
Nonnevotten Dat is Vlaams, en dat betekent nonnenscheten. In het Frans heten ze ook zo, pets de nonne, terwijl de Spanjaarden eerbiediger zijn: suspiros de monjas [mOnchas], nonnenzuchten. Ze heten zo omdat er een knoop in ligt. In een scheet kan je geen knoop leggen, en nonnen laten geen scheten. Zegt men. Essentieel is dat ze worden gefrituurd, en dat liefst in reuzel. 200 cc. melk ietsje opwarmen met wat zout. Door een zeef 500 gram patisserie-bloem erbij, wat mengen, gedroogde gist erdoor werken (hoeveelheid zie de verpakking) en goed door elkaar werken met 100 gram fijne kristalsuiker. Laten rijzen onder een vochtige doek. Tot een bal kneden en daar balletjes van maken; van die balletjes worstjes maken en die worstjes in een knoop leggen en die knopen op een ingevette plaat laten rijzen. Drie minuten frituren op 180 graden. Laten uitlekken en bestrooien met poedersuiker. Nierbroodjes Sauteer grofgesneden lams- of kalfsnier kort, uit de pan, en kleinsnijden. Maak er een mooie ragoût mee (sjalot, knof, tijm, runderbouillon, medium madera), niet te gaar en niet te dun. Laat koelen. Toast casinobrood. Beleg met de ragoût en paneer dat. Bak op de gepaneerde kant, en warm daarna even op de broodkant. s'Nachts (Of moet dit bij de S staan?) Yvette van Boven (aka Yvet Retteketet aka Het kokkerellende Nijlpaard) schrijft in de Volkskrant "Waar kunnen ze mij 's nachts voor wakker maken? Ja, u hoort het goed. Bonen in elke vorm." Twee jaar geleden: "voor portobello's". Een jaar geleden: "voor burrata". Het moge duidelijk zijn: die mag je voor wat voor vreten dan ook 's nachts wakker maken. (Volkskrant: "Yvette verruilde haar Parijse appartement voor een huis in Ierland." Nep. Voordat die boeken goed begonnen te lopen moest ze Parijs uit geldgebrek verkopen.) (Kwade tongen zeggen dat ze Parijs moest verkopen omdat ze er niet meer door de deur kon.)
N
Noedels van bakbanaan Pureer "zwarte" bakbanaan en maak er met geel maismeel (geen Masa harina!) deeg van, met wat zout en cayennepeper erdoor, en ook bakpoeder. Voeg eventueel water toe. Kneed goed door en laat een uur rusten. Maak er kleine balletjes van en kook die gaar in bouillon. Of laat ze gaar worden in de soep waarin ze gegeten worden. Je kan ze ook frituren, maar blancheer ze dan eerst zodat het bakpoeder kan werken (frituur je ze, dan verhindert de dan ontstane korst het rijzen). Nier Een fatsoenlijk mens eet enkel lams- of kalfsnier, met één uizondering: varkensnier in de steak and kidneypie. Nergens anders in. Lamsnier: over het plat opensnijden, en wat van het witte vet wegwerken. Dwars op twee parallelle spiezen steken (tegen het omkrullen) en grillen. Flamberen met bagaço (of anders maar een mooie marc). Kalfsnier: ongeopend het witte vet wegwerken en de nier in plakken snijden, niet secuur tussen de lobben door, maar gewoon wáts. Beste recept: zoek op rognon veau liegeoise (ik weet dat het liégeoise is, maar dat maakt Google niks uit). Je hebt er peket voor nodig, Waalse jenever, maar gebruik Ketel 1, hoewel die peket wel erg mooi werkt. (Dat je nier heel fors moet spoelen met water met azijn of zo: sinds de 30er jaren uit huishoudschool-kookboeken overgeschreven en nagepende tekst. Tóen moest dat wel.) Nasibal Dat is koloniaal natuurlijk, en als je ze zelf maakt van Nasi goreng met goede nasikruiden, dan kan dat erg lekker zijn. Zorg dat de rijst wat plakkerig is. Italië kent ze ook, althans ballen van risotto. Tegenwoordig loopt het door mekaar, maar oorspronkelijk had je de Romeinse, Arancini, sinaasappeltjes, en de Napolitaanse. Die laatste heten Suppli al telefono, waarbij suppli een verbastering van surprise zou zijn, en die telefoon dat zijn de telefoondraden die je ziet ontstaan als je er een hap uit neemt, want er zit een stukje mozzarella in. Home Terug Verder
Spul! N
Nonnevotten Dat is Vlaams, en dat betekent nonnenscheten. In het Frans heten ze ook zo, pets de nonne, terwijl de Spanjaarden eerbiediger zijn: suspiros de monjas [mOnchas], nonnenzuchten. Ze heten zo omdat er een knoop in ligt. In een scheet kan je geen knoop leggen, en nonnen laten geen scheten. Zegt men. Essentieel is dat ze worden gefrituurd, en dat liefst in reuzel. 200 cc. melk ietsje opwarmen met wat zout. Door een zeef 500 gram patisserie-bloem erbij, wat mengen, gedroogde gist erdoor werken (hoeveelheid zie de verpakking) en goed door elkaar werken met 100 gram fijne kristalsuiker. Laten rijzen onder een vochtige doek. Tot een bal kneden en daar balletjes van maken; van die balletjes worstjes maken en die worstjes in een knoop leggen en die knopen op een ingevette plaat laten rijzen. Drie minuten frituren op 180 graden. Laten uitlekken en bestrooien met poedersuiker. Nierbroodjes Sauteer grofgesneden lams- of kalfsnier kort, uit de pan, en kleinsnijden. Maak er een mooie ragoût mee (sjalot, knof, tijm, runderbouillon, medium madera), niet te gaar en niet te dun. Laat koelen. Toast casinobrood. Beleg met de ragoût en paneer dat. Bak op de gepaneerde kant, en warm daarna even op de broodkant. s'Nachts (Of moet dit bij de S staan?) Yvette van Boven (aka Yvet Retteketet aka Het kokkerellende Nijlpaard) schrijft in de Volkskrant "Waar kunnen ze mij 's nachts voor wakker maken? Ja, u hoort het goed. Bonen in elke vorm." Twee jaar geleden: "voor portobello's". Een jaar geleden: "voor burrata". Het moge duidelijk zijn: die mag je voor wat voor vreten dan ook 's nachts wakker maken. (Volkskrant: "Yvette verruilde haar Parijse appartement voor een huis in Ierland." Nep. Voordat die boeken goed begonnen te lopen moest ze Parijs uit geldgebrek verkopen.) (Kwade tongen zeggen dat ze Parijs moest verkopen omdat ze er niet meer door de deur kon.)
Noedels van bakbanaan Pureer "zwarte" bakbanaan en maak er met geel maismeel (geen Masa harina!) deeg van, met wat zout en cayennepeper erdoor, en ook bakpoeder. Voeg eventueel water toe. Kneed goed door en laat een uur rusten. Maak er kleine balletjes van en kook die gaar in bouillon. Of laat ze gaar worden in de soep waarin ze gegeten worden. Je kan ze ook frituren, maar blancheer ze dan eerst zodat het bakpoeder kan werken (frituur je ze, dan verhindert de dan ontstane korst het rijzen). Nier Een fatsoenlijk mens eet enkel lams- of kalfsnier, met één uizondering: varkensnier in de steak and kidneypie. Nergens anders in. Lamsnier: over het plat opensnijden, en wat van het witte vet wegwerken. Dwars op twee parallelle spiezen steken (tegen het omkrullen) en grillen. Flamberen met bagaço (of anders maar een mooie marc). Kalfsnier: ongeopend het witte vet wegwerken en de nier in plakken snijden, niet secuur tussen de lobben door, maar gewoon wáts. Beste recept: zoek op rognon veau liegeoise (ik weet dat het liégeoise is, maar dat maakt Google niks uit). Je hebt er peket voor nodig, Waalse jenever, maar gebruik Ketel 1, hoewel die peket wel erg mooi werkt. (Dat je nier heel fors moet spoelen met water met azijn of zo: sinds de 30er jaren uit huishoudschool-kookboeken overgeschreven en nagepende tekst. Tóen moest dat wel.) Nasibal Dat is koloniaal natuurlijk, en als je ze zelf maakt van Nasi goreng met goede nasikruiden, dan kan dat erg lekker zijn. Zorg dat de rijst wat plakkerig is. Italië kent ze ook, althans ballen van risotto. Tegenwoordig loopt het door mekaar, maar oorspronkelijk had je de Romeinse, Arancini, sinaasappeltjes, en de Napolitaanse. Die laatste heten Suppli al telefono, waarbij suppli een verbastering van surprise zou zijn, en die telefoon dat zijn de telefoondraden die je ziet ontstaan als je er een hap uit neemt, want er zit een stukje mozzarella in. Home Terug Verder