Spul! Koreaanse stroop In de Koreaanse keuken wordt veel maisstroop gebruikt, en rijststroop. In hartige gerechten. Zoet-pikant is een heel populaire smaak. Zoek eens op recipe fire chicken. Zoek op korean braised potatoes. Lijkt raar, is enorm lekker. Twee keer rijststroop hierboven. Zoek voor maisstroop bijvoorbeeld op korean cucumber corn syrup. Waar te koop? Grote toko in een universiteitsstad. Want veel Koreaanse studenten overal. Koetsierstuk Dat is dat stuk vlees wat je bij sommige koeienrassen ziet uitsteken boven de rug, juist vóór de staart. ("Daar zit de koetsier"!) Vooral bekend als picanha. Zoek daarop en zie hoe je het op de BBQ bakt. Als één stuk, maar je kan er ook prima plakken van snijden. Die kan je gewoon als bief bakken. Er zit een prachtig stuk vet onder die balk vlees. En o ja: de internet BBQ website onnozelaars noemen het staartstuk. Staartstuk zit eronder, ja. Staartstuk is het achterste deel van de dikke lende. Kikker en zo Kikkerbillen zijn niet enkel erg lekker, ze zien er ook erg erotisch uit. Je vindt ze in de diepvries van de betere Chinese toko. Maar daar ga ik het niet over hebben. In Spanje heb ik veel kikker gegeten, en daar is het dier ook niet beschermd, want op sommige plekken zitten er honderduizenden, zoals in een kom van de Cidacos, in de buurt van waar ik woonde. Veel kikker gegeten, maar niet alleen kikker. Ook kikkervisjes. Blancheren, en garen in tomatensaus. Of kikkerdril. Marineren en ontslijmen net zoals je doet met lamstestikels Plumery. Zie de L. Uitlekken en door roerei werken, of opbakken met wat sjalot en knof, en er een omelet mee vullen. (Cidacos komt van het Arabische sid ako, plek kikker.)
K
Kerrie djawa Verdwenen. Vroeger bij Conimex. Een heel zachte maar toch uitgesproken smaak. Ik gebruikte het in een heel fraai Venezolaans gerecht, gehakt met banaan. Gehakt aanmaken met ui en knof, en die kerrie (wat een Caribische invloed is). In de lengte gehalveerde bananen erbij bakken, geen bakbanaan maar goed groene harde gewone. Serveren met rijst. De combinatie gehakt kerrie banaan is enorm lekker. Ook verdwenen: gemberwortel. Gedroogd-heel bedoel ik. Omdat de gemberthee fabrikanten méér betalen. Ook verdwenen uit alle supermarkten: Marmite. Leve de verkleutering. Een recept voor die kerrie heb ik nooit kunnen vinden, ondanks mijn richting 20 Indonesische kookboeken. (Jonnie Boer aka Boer Jonnie levert ook kruiden, "Door Jonnie Boer zelf samengesteld". Interview. "Meneer Boer, wat zit er nou bijvoorbeeld in die zaätar?" -"Weet ik Godverdomme veel...") Komijnekaas Ook wel Leidse kaas. Pas op: alle Leidse kaas is komijnekaas, maar niet alle komijnekaas is Leidse kaas. Persoonlijk vind ik het enkel lekker als de kaas nog heel jong is, en het komijnzaad "groen". Of het moet zeer overjarige kaas zijn, zo dat je bijna de komijn niet meer proeft. Je proeft, zoals de Fransen dat zeggen, "een vermoeden" van komijn, un soupçon. Ik gebruik ook wel jong belegen Leidse kaas, maar enkel voor in kaassaus. Maak die saus als fondue, dus geen gebonden kaassaus. Bij nieuwe aardappelen! Kaapse bes U kent ze wel, die gele bolletjes met zo'n hoedje van blaadjes erop. Lekker als compôte bij wild. De hoek waarin het botanisch zit, daar zit meer mooi spul. Het meeste is plakkerig, trouwens. Lantarenplantje. De bes gaat gedroogd gemalen in kerrie, als bitter accent. NB Nooit never sierplanten gebruiken in de keuken want het zit stampvol gif! Tomatillo. Dat moet je echt een keer doen: tomatillo bestellen bij Westland Peppers, en dan zoeken op recipe tomatillo. Antroewa. Bittere aubergine achtige. En dan zijn we bij de aubergine. Die heeft ook zo'n hoedje... Home Terug Verder
Spul! K
Koreaanse stroop In de Koreaanse keuken wordt veel maisstroop gebruikt, en rijststroop. In hartige gerechten. Zoet-pikant is een heel populaire smaak. Zoek eens op recipe fire chicken. Zoek op korean braised potatoes. Lijkt raar, is enorm lekker. Twee keer rijststroop hierboven. Zoek voor maisstroop bijvoorbeeld op korean cucumber corn syrup. Waar te koop? Grote toko in een universiteitsstad. Want veel Koreaanse studenten overal. Koetsierstuk Dat is dat stuk vlees wat je bij sommige koeienrassen ziet uitsteken boven de rug, juist vóór de staart. ("Daar zit de koetsier"!) Vooral bekend als picanha. Zoek daarop en zie hoe je het op de BBQ bakt. Als één stuk, maar je kan er ook prima plakken van snijden. Die kan je gewoon als bief bakken. Er zit een prachtig stuk vet onder die balk vlees. En o ja: de internet BBQ website onnozelaars noemen het staartstuk. Staartstuk zit eronder, ja. Staartstuk is het achterste deel van de dikke lende. Kikker en zo Kikkerbillen zijn niet enkel erg lekker, ze zien er ook erg erotisch uit. Je vindt ze in de diepvries van de betere Chinese toko. Maar daar ga ik het niet over hebben. In Spanje heb ik veel kikker gegeten, en daar is het dier ook niet beschermd, want op sommige plekken zitten er honderduizenden, zoals in een kom van de Cidacos, in de buurt van waar ik woonde. Veel kikker gegeten, maar niet alleen kikker. Ook kikkervisjes. Blancheren, en garen in tomatensaus. Of kikkerdril. Marineren en ontslijmen net zoals je doet met lamstestikels Plumery. Zie de L. Uitlekken en door roerei werken, of opbakken met wat sjalot en knof, en er een omelet mee vullen. (Cidacos komt van het Arabische sid ako, plek kikker.)
Kerrie djawa Verdwenen. Vroeger bij Conimex. Een heel zachte maar toch uitgesproken smaak. Ik gebruikte het in een heel fraai Venezolaans gerecht, gehakt met banaan. Gehakt aanmaken met ui en knof, en die kerrie (wat een Caribische invloed is). In de lengte gehalveerde bananen erbij bakken, geen bakbanaan maar goed groene harde gewone. Serveren met rijst. De combinatie gehakt kerrie banaan is enorm lekker. Ook verdwenen: gemberwortel. Gedroogd-heel bedoel ik. Omdat de gemberthee fabrikanten méér betalen. Ook verdwenen uit alle supermarkten: Marmite. Leve de verkleutering. Een recept voor die kerrie heb ik nooit kunnen vinden, ondanks mijn richting 20 Indonesische kookboeken. (Jonnie Boer aka Boer Jonnie levert ook kruiden, "Door Jonnie Boer zelf samengesteld". Interview. "Meneer Boer, wat zit er nou bijvoorbeeld in die zaätar?" -"Weet ik Godverdomme veel...") Komijnekaas Ook wel Leidse kaas. Pas op: alle Leidse kaas is komijnekaas, maar niet alle komijnekaas is Leidse kaas. Persoonlijk vind ik het enkel lekker als de kaas nog heel jong is, en het komijnzaad "groen". Of het moet zeer overjarige kaas zijn, zo dat je bijna de komijn niet meer proeft. Je proeft, zoals de Fransen dat zeggen, "een vermoeden" van komijn, un soupçon. Ik gebruik ook wel jong belegen Leidse kaas, maar enkel voor in kaassaus. Maak die saus als fondue, dus geen gebonden kaassaus. Bij nieuwe aardappelen! Kaapse bes U kent ze wel, die gele bolletjes met zo'n hoedje van blaadjes erop. Lekker als compôte bij wild. De hoek waarin het botanisch zit, daar zit meer mooi spul. Het meeste is plakkerig, trouwens. Lantarenplantje. De bes gaat gedroogd gemalen in kerrie, als bitter accent. NB Nooit never sierplanten gebruiken in de keuken want het zit stampvol gif! Tomatillo. Dat moet je echt een keer doen: tomatillo bestellen bij Westland Peppers, en dan zoeken op recipe tomatillo. Antroewa. Bittere aubergine achtige. En dan zijn we bij de aubergine. Die heeft ook zo'n hoedje... Home Terug Verder