Spul! Inari sushi Begin er nooit aan want je staat drie dagen te prutsen. Plakjes tofu op lage temperatuur frituren en daarna op hogere temperatuur, zodat ze net als pommes soufflées gaan blazen. Die aardappelen krijgen die blaas van buiten, die tofu krijgt blaasjes van binnen. Marineren. reepje eraf en heel voorzichtig openprutsen, er een zakje van maken. Vullen met sushirijst met gedroogde geweekte opgebakken shiitake erdoor. Ik maakte het met gedroogde én verse shiitake, veel lekkerder, maar een Japanner een doorn in het oog, want dat zijn enorme zijkerds van hoe iets moet. Maar goed. Inari eten zonder gepiel en getrut? Bestel die zakjes (inari) bij een online toko. Maak sushirijst en werk er die shiitake door, en die inari in kleine stukjes gesneden. Goed sushi azijn erover want die inari is zoet. Umbeboshi (toko; zie de U) erbij serveren. Isigny Isigny is Bretagne en boter. Die boter komt van de Sainte-Mère abdij, althans van de zuivel-coöperatie die ze hebben gesticht. Maar er is meer. Abbaye Sainte-Mère is een prachtige kaas. Kazen van het Port-Salut type: Port-Salut zelf is niks, Saint-Paulin is iets beter, Cousteron nóg wat beter, en de Abbaye Sainte-Mère de beste. Pont-l'Évêque komt trouwens ook uit Isigny. (Waarom kan Nederland, met al zijn wereldberoemde kazen, en al zijn nationale zuivelproducten, eigenlijk geen echt goede boter maken? Waarom Engeland, Ierland, Denemarken en Frankrijk wel? Inktvis Dat kan twee dingen betekenen. Het geslacht inktvis, met daarin de pijlstaartinktvis, de zeekat, de octopus.... Of enkel de pijlinktvis. Daarom moet je oppassen met het woord inktvis. Broekaert ("Broekbaard") schrijft zeekat en twee regels verder inktvis. Van Dam ("Van Damp") noemt onder octopus het beest inktvis. Huibers ("Huivers") idem. Dat schiet niet op. Behalve de drie hier genoemde soorten heb je er nog twee, althans van de soorten die je in Europa vindt. Thaise baby-octopus, en soupion, baby-zeekat uit de Middellandse Zee. (Janneke Vreugdenhil, "Vreugdeloos", verwerkt van octopus ook de kop. Dat betekent dat ze niet weet waarover ze praat. En al helemaal als je er niet bij vertelt dat je in ieder geval de snavel eruit moet snijden.)
I
Inktvis-salade Een hele mooie inktvis salade. Snij de lijven van niet te grote exemplaren in schijfjes. Het allermooist is enkel lijven te gebruiken waarvan het vel intact is, en wat je er dus niet afhaalt. Of vel intact en erop laten, of alles schoon. Gaar in visbouillon en spoel koud. Marinade: witte wijnazijn, olijfolie, venkelzaad, korianderzaad (beide vers gebroken), groene kruiden, laurier, zout, cayennepeper, Worcester, gesnipperde ui, idem knof, en geknipt selderijblad. Twee dagen op een koele plek, en regelmatig omroeren en er lucht in roeren tegen de anaerobe bacteriën. Serveer met roma sla, tomaat, komkommer, ui, zwarte olijven en stokbrood. Niet bewaren. Icecream soda Zelfs in Amerika weten ze niet meer wat sodawater is. Soda betekent daar nu priklimonade, limonade met koolzuur. Maar vroeger was soda licht prikkend water, gemaakt met natrium bicarbonaat, zuiveringszout, baksoda. Vroeger kon je bij de slijter hier in Nederland niet alleen een sifon en patronen kopen, maar ook soda-tabletten, formaat Norit tablet maar dan wit dus. Dat deed je in het water in de sifon, en dat smaakt in de whisky heel wat lekkerder dan Spa rood. Nu moet je voor bicarbonaat naar de drogist. Gebruik geen baksoda want dat is niet puur. Maar goed, Icecream soda. Hoog glas, bal roomijs, scheut grenadine-siroop, sodawater, stukjes fruit, slagroom, rietjes. Black and Tan: cacaostroop (cacao, suiker, water) en chocolade-ijs. (I scream you scream / We all scream for icecream! / In the land of ice and snow / Up among the eskimo) Home Terug Verder
Spul! I
Inari sushi Begin er nooit aan want je staat drie dagen te prutsen. Plakjes tofu op lage temperatuur frituren en daarna op hogere temperatuur, zodat ze net als pommes soufflées gaan blazen. Die aardappelen krijgen die blaas van buiten, die tofu krijgt blaasjes van binnen. Marineren. reepje eraf en heel voorzichtig openprutsen, er een zakje van maken. Vullen met sushirijst met gedroogde geweekte opgebakken shiitake erdoor. Ik maakte het met gedroogde én verse shiitake, veel lekkerder, maar een Japanner een doorn in het oog, want dat zijn enorme zijkerds van hoe iets moet. Maar goed. Inari eten zonder gepiel en getrut? Bestel die zakjes (inari) bij een online toko. Maak sushirijst en werk er die shiitake door, en die inari in kleine stukjes gesneden. Goed sushi azijn erover want die inari is zoet. Umbeboshi (toko; zie de U) erbij serveren. Isigny Isigny is Bretagne en boter. Die boter komt van de Sainte-Mère abdij, althans van de zuivel-coöperatie die ze hebben gesticht. Maar er is meer. Abbaye Sainte-Mère is een prachtige kaas. Kazen van het Port-Salut type: Port-Salut zelf is niks, Saint-Paulin is iets beter, Cousteron nóg wat beter, en de Abbaye Sainte-Mère de beste. Pont-l'Évêque komt trouwens ook uit Isigny. (Waarom kan Nederland, met al zijn wereldberoemde kazen, en al zijn nationale zuivelproducten, eigenlijk geen echt goede boter maken? Waarom Engeland, Ierland, Denemarken en Frankrijk wel? Inktvis Dat kan twee dingen betekenen. Het geslacht inktvis, met daarin de pijlstaartinktvis, de zeekat, de octopus.... Of enkel de pijlinktvis. Daarom moet je oppassen met het woord inktvis. Broekaert ("Broekbaard") schrijft zeekat en twee regels verder inktvis. Van Dam ("Van Damp") noemt onder octopus het beest inktvis. Huibers ("Huivers") idem. Dat schiet niet op. Behalve de drie hier genoemde soorten heb je er nog twee, althans van de soorten die je in Europa vindt. Thaise baby-octopus, en soupion, baby-zeekat uit de Middellandse Zee. (Janneke Vreugdenhil, "Vreugdeloos", verwerkt van octopus ook de kop. Dat betekent dat ze niet weet waarover ze praat. En al helemaal als je er niet bij vertelt dat je in ieder geval de snavel eruit moet snijden.)
Inktvis-salade Een hele mooie inktvis salade. Snij de lijven van niet te grote exemplaren in schijfjes. Het allermooist is enkel lijven te gebruiken waarvan het vel intact is, en wat je er dus niet afhaalt. Of vel intact en erop laten, of alles schoon. Gaar in visbouillon en spoel koud. Marinade: witte wijnazijn, olijfolie, venkelzaad, korianderzaad (beide vers gebroken), groene kruiden, laurier, zout, cayennepeper, Worcester, gesnipperde ui, idem knof, en geknipt selderijblad. Twee dagen op een koele plek, en regelmatig omroeren en er lucht in roeren tegen de anaerobe bacteriën. Serveer met roma sla, tomaat, komkommer, ui, zwarte olijven en stokbrood. Niet bewaren. Icecream soda Zelfs in Amerika weten ze niet meer wat sodawater is. Soda betekent daar nu priklimonade, limonade met koolzuur. Maar vroeger was soda licht prikkend water, gemaakt met natrium bicarbonaat, zuiveringszout, baksoda. Vroeger kon je bij de slijter hier in Nederland niet alleen een sifon en patronen kopen, maar ook soda-tabletten, formaat Norit tablet maar dan wit dus. Dat deed je in het water in de sifon, en dat smaakt in de whisky heel wat lekkerder dan Spa rood. Nu moet je voor bicarbonaat naar de drogist. Gebruik geen baksoda want dat is niet puur. Maar goed, Icecream soda. Hoog glas, bal roomijs, scheut grenadine-siroop, sodawater, stukjes fruit, slagroom, rietjes. Black and Tan: cacaostroop (cacao, suiker, water) en chocolade-ijs. (I scream you scream / We all scream for icecream! / In the land of ice and snow / Up among the eskimo) Home Terug Verder