Spul! Fire chicken Pikante kip met mozzarella uit de oven. In de bereiding van dit Koreaanse gerecht, Buldak, zitten heel aardige dingen. Ik ga u het recept niet voorpennen want u kunt het zelf prima opzoeken. Serveer het met lente-ui, maar doe wel een deel daarvan door de marinade. Pas op met de hitte. Gochujang (Koreaanse sambal zeg maar) plus gemalen rode peper plus zwarte peper, dat kan wat teveel van het goede zijn. Maar goed. Je maakt een marinade, kipstukken erin, af en toe omroeren, en na een tijdje breng je dat aan de kook. Niks aanbraden dus. 10 minuten sudderen. Dan eerst langdurig geweekte en daarna gekookte rice cake erop, en weer 10 minuten. In de oven met mozzarella erop. Erg lekker. (Ik hoor soms "Je schrijft wel erg dikwijls 'erg lekker'". Ja, Jezus, ik kook tig dingen en als er dan iets erg lekker is dan zet ik dat hier neer... Wat moet ik anders...) Flageolets In Nederland ook wel groene kidneybonen genoemd, maar dat zijn het niet. Het zijn groene livarot, die langwerpige witte boon voor in de cassoulet. En niet onrijp geplukt zoals je soms leest; het is gewoon een groene variant. In de klassieke Franse keuken vers gekookt (u koopt ze bij Jumbo in blik want vers vind je ze hier niet), of gedroogd geweekt en dan wordt er puree van gemaakt. Gedroogd vind je ze hier ook niet. [Correctie! Sligro! Dank G!] Enorm lekker en zowat standaard bij gebakken lamsvlees met veel boterjus. Filet mignon Als je bij Jumbo filet mignon koopt (rond de Kerst), dan krijg je tournedos. Als je bij Aldi (het jaar rond) tournedos koopt, dan krijg je filet mignon. Overigens een uitstekende prachtig dooraderde filet mignon. Het enige Nederlandse boek waarin het correct staat aangegeven wat het is, is de Winkler Prins culinaire encyclopedie. Verder vindt je, ook op internet, enkel dwaze klets. Zie bijvoorbeeld de lulpraat op Lekker Tafelen. Een ossehaas van de punt naar achteren: ossenhaaspuntjes, filet mignon, tournedos, châteaubriand.
F
Fleur de sel Je vindt hier drie soorten. De meest matige is die uit de Middellandse Zee. Die verkoopt de super. Beter is die van Guerande. Heeft uw kruidenboer het niet? Vraag dan naar Keltisch zeezout. Dat hebben ze wel en dat is hetzelfde. Echt top is fleur de sel uit Maldon. (Guerande zeezout in je zoutmolen? Dat gaat niet. Te nat. Gebruik daarvoor speciale gedroogde Guerande voor in de molen.) Fond Ga eens bij AH kijken op het etiket van vleesfond. De eerste twee hoofdingrediënten: water en varkensvet. Nou ja, "Varkensgelei" maar dat is varkensvet dus. Hoe durven ze... Dan bij Jumbo gaan kijken. Hoofdingrediënt: bouillon getrokken van rundvlees, runderbotten en groente. Op de eerste plaats heb je bij Jumbo dus rundvlees in plaats van "vlees", en op de tweede plaats: ook nog eens 40% goedkoper... (AH gevogeltefond: hoofdingrediënt varkensvet. AH wildfond: hoofdingrediënt varkensvet.) (Dat is het lekkere van Albert Heijn) Home Terug Verder
Spul! F
Fire chicken Pikante kip met mozzarella uit de oven. In de bereiding van dit Koreaanse gerecht, Buldak, zitten heel aardige dingen. Ik ga u het recept niet voorpennen want u kunt het zelf prima opzoeken. Serveer het met lente-ui, maar doe wel een deel daarvan door de marinade. Pas op met de hitte. Gochujang (Koreaanse sambal zeg maar) plus gemalen rode peper plus zwarte peper, dat kan wat teveel van het goede zijn. Maar goed. Je maakt een marinade, kipstukken erin, af en toe omroeren, en na een tijdje breng je dat aan de kook. Niks aanbraden dus. 10 minuten sudderen. Dan eerst langdurig geweekte en daarna gekookte rice cake erop, en weer 10 minuten. In de oven met mozzarella erop. Erg lekker. (Ik hoor soms "Je schrijft wel erg dikwijls 'erg lekker'". Ja, Jezus, ik kook tig dingen en als er dan iets erg lekker is dan zet ik dat hier neer... Wat moet ik anders...) Flageolets In Nederland ook wel groene kidneybonen genoemd, maar dat zijn het niet. Het zijn groene livarot, die langwerpige witte boon voor in de cassoulet. En niet onrijp geplukt zoals je soms leest; het is gewoon een groene variant. In de klassieke Franse keuken vers gekookt (u koopt ze bij Jumbo in blik want vers vind je ze hier niet), of gedroogd geweekt en dan wordt er puree van gemaakt. Gedroogd vind je ze hier ook niet. [Correctie! Sligro! Dank G!] Enorm lekker en zowat standaard bij gebakken lamsvlees met veel boterjus. Filet mignon Als je bij Jumbo filet mignon koopt (rond de Kerst), dan krijg je tournedos. Als je bij Aldi (het jaar rond) tournedos koopt, dan krijg je filet mignon. Overigens een uitstekende prachtig dooraderde filet mignon. Het enige Nederlandse boek waarin het correct staat aangegeven wat het is, is de Winkler Prins culinaire encyclopedie. Verder vindt je, ook op internet, enkel dwaze klets. Zie bijvoorbeeld de lulpraat op Lekker Tafelen. Een ossehaas van de punt naar achteren: ossenhaaspuntjes, filet mignon, tournedos, châteaubriand.
Fleur de sel Je vindt hier drie soorten. De meest matige is die uit de Middellandse Zee. Die verkoopt de super. Beter is die van Guerande. Heeft uw kruidenboer het niet? Vraag dan naar Keltisch zeezout. Dat hebben ze wel en dat is hetzelfde. Echt top is fleur de sel uit Maldon. (Guerande zeezout in je zoutmolen? Dat gaat niet. Te nat. Gebruik daarvoor speciale gedroogde Guerande voor in de molen.) Fond Ga eens bij AH kijken op het etiket van vleesfond. De eerste twee hoofdingrediënten: water en varkensvet. Nou ja, "Varkensgelei" maar dat is varkensvet dus. Hoe durven ze... Dan bij Jumbo gaan kijken. Hoofdingrediënt: bouillon getrokken van rundvlees, runderbotten en groente. Op de eerste plaats heb je bij Jumbo dus rundvlees in plaats van "vlees", en op de tweede plaats: ook nog eens 40% goedkoper... (AH gevogeltefond: hoofdingrediënt varkensvet. AH wildfond: hoofdingrediënt varkensvet.) (Dat is het lekkere van Albert Heijn) Home Terug Verder