17 oktober 2021
Jus
En dan bedoel ik niet sap maar vette jus.
Dat zie je tegenwoordig weinig, en de reden daarvan is heel simpel: jus maak je door met een vloeistof de aanbaksels in de pan los te roeren, en als je een anti-aanbakpan gebruikt, dan heb je geen aanbaksels.
Oplossing? Simpel.
Gebruik zo'n met witte keramiek gecoate pan. Wat je erin gooit bakt in het begin ietsje vast, maar zodra het rondom aangebakken is, is dat kleine leed voorbij. In een ouderwetse koekenpan met zo'n grijze email-achtige laag lukt het ook prima. Gietijzer: dat ligt eraan. Zo'n grilpan van glad gietijzer bakt prima aan; zo'n pannetje van gietijzer wat ietwat grof van oppervlak is doet niks. Wel aanbakken, geen aanbaksels.
Of de pan óf de vloeistof moet heet zijn. Vloeistof erin. Water kan, maar gebruik liever half water half wijn, of gebruik bier.