2 januari 2022
Smetana
Escoffier beschrijft "Sauce smitane (crème aigre)", Smitane saus (zure room). Dat moet natuurlijk Smetana zijn, Russische zure room.
Ik koop het regelmatig in de Russische winkel; blini's (100% boekweit!) met kaviaar en smetana zijn onvergelijkbaar met idem met gewone zure room.
Er is ook nog een ander interessant verschil. Als je een ovenschotel bedekt met zure room, dan zal die in de oven naar de bodem zakken. Smetana geeft zo een mooie lekkere goudkleurige korst.
Je hebt room en je hebt dubbele room, Double cream. Smetana is een soort dubbele room, en je vindt het in klassieke Franse kookboeken niet alleen als Smitane, maar ook als Crème aigre double, dubbele zure room. Het enige Nederlandse kookboek waarin ik het tegenkwam is Practische Recepten van de Huishoudschool Mariakroon Culemborg, als Dikke zure room, gebruikt op een pastei van macaroni.
Je vindt Smetana ook in de Duitse super als Schmand, maar zo ver hoeft u niet te gaan; ook Jumbo verkoopt Schmand.