8 augustus 2021
Fondue au Vacherin
Het recept komt uit 800 Recettes de Cuisine Française, gemaakt met Vacherin Mont d'Or (ook wel Clarines), en het is niet echt fondue maar wel mooi.
Bekijk even hoeveel kaasjes u nodig denkt te hebben in relatie tot het aantal gasten. Ik hou het op één kaasje op twee personen.
Maak een gat in het midden van de kaasjes, giet er witte Jura-wijn in (liefst Côtes-du-Jura), steek er een teen knoflook in, in de lengte doorgesneden en met de ruggen tegen elkaar, en zet het met doosje en al in de oven.
Serveer met gekookte kriel (warm), rauwe ongerookte ham, rauwe gerookte ham, Viande de Bresi, augurken, een groene salade en natuurlijk stokbrood.
(In de Volkskrant wordt keer op keer beweerd dat Viande de Bresi net zoiets is als Bresaola. De klok horen luiden. Het lijkt veel meer op Viande des Grisons, Bündnerfleisch.)