Yentafo

Yentafo is een saus en een gerecht, typisch voor de Thais-Chinese keuken. Hakka Chinees. Yong tau foo. (Wiki info erover is klets.)

Foto hieronder: Fermented bean curd, gefermenteerde tofu. Dat hebben we nodig.
Fermented beau curd eet je soms náást een gerecht, als zout. Je maakt er ook Char sui mee, dat Chinese varkensvlees met die rode buitenkant. Als je althans geen kleurstof gebruikt; geen enkel Chinees restaurant maakt het zoals het hoort en dus met kleurstof. Als je geluk hebt dan gebruiken ze biet, als je pech hebt chemiek. Een Chinees zei me ooit "Kleulstof meneel". Een pot Fermented bean curd.

Yentafo met Shanxi verse pasta en shiitake

De Yentafo
Vier blokjes Fermented bean curd (dat geeft die rode kleur); prak ze.
Het spul kan je niet zelf maken want je hebt er rijst voor nodig die door een rode schimmel is aangetast. Die schimmel is familie van de Sint Vitus-dans schimmel op graan, de schimmel die Chorea van Sydenham veroorzaakt, en familie van de Builenbrand-schimmel op mais, die het heerlijke Huitlacoche produceert.

Twee eetlepels van de rode vloeistof uit die pot erbij.
Vijf eetlepels witte Chinese rijstazijn (gebruik geen andere azijn, ook geen andere rijstazijn!).
Drie eetlepels Chinese rietsuiker (echt iets totaal anders dan de onze).
Vier tenen knof, gehakt geprakt.
Twee eetlepels Fish sauce.
Een fijngehakte rawit.

Goed door mekaar prakken, kort laten simmeren op een laag pitje, door een zeef wrijven.

Frituur blokjes tofu. Als ze net kleur hebben dan is het goed; langer frituren geeft niet meer kleur maar wel kleinere blokjes. Je krijgt een heel mooie resultaat als je de blokjes, vers gesneden en nog vochtig dus, met aardappelzetmeel bestrooit. Dat is dat Japanse plakkerige Yakitori-effect.

De pasta koken. Een pak verse Chinese Shanxi pasta.

Pindaolie, ui, knof... Shiitake...
Ik schrijf shiitake maar het hoort met de Chinese variant, Po ku. Die vind je niet vers, wel gedroogd en ook in blik, in elke toko. Is sponzig en daar moet je aan gewend zijn. Het gaat ook om het mondgevoel.

Alles bij mekaar flikkeren en warmen.

Fantastisch mooi.

Thais-Chinees dus je gebruikt Sriracha, maar mij leek dat pepertje naast die rijstazijn voldoende zuur-heet, en dat was ook zo.

Je kan yentafo in flessen krijgen. Smakeloze kleurstof-nep. Yentafo met tofu.