Tofu & Tempeh

Super makkelijk

(Hier wat algemene tofu- en tempeh-recepten. Onder Producten » Tofu bespreek ik de verschillende tofu-producten.)

Kook Tempeh-ketjap (AH en Jumbo, de laatste "Van Hollandse witte bonen", beide prima spul).

Sugar snaps afhalen, koud water, afgieten, droogdeppen, opbakken met ui en knof (en een pepertje?), Amerikaanse rijst meebakken, garen met (kippen? groente?)bouillon.

Of met mie, taugé, rood pepertje, dunne pindasaus.

De tempeh opbakken in wat pinda-olie, en erdoor. Goed heet wokken zodat ze wat krokant worden!

Een pakje tempeh ketjap.

Makkelijk

Altijd lekker: mie, tauge, gefrituurde tofu, pindasaus.

Blancheer tauge in (kippen? groente?)bouillon, uit, spoel koud.

Kook mie in de bouillon, uit, spoel koud, wat olie erdoor.

Frituur blokjes tofu kort, tot ze net beginnen te kleuren. Langer frituren heeft geen zin; dan smelten ze weg.

Pindaolie, ui, knof...
Maak in die pan dunne satésaus met zo'n zakje en met de bouillon. Op smaak met santen en Sambal manis. Warm er de mie, de tofu en de tauge in op, of piep dat warm.

Eet er Sambal trie bij en Surinaams zuurgoed.

Tempeh kering.

Moeilijk

Tempeh kering met Kentang kering.
Droog-gebakken (maar we frituren het) tempeh met droog-gebakken aardappel.
Hierboven die tempeh. Die aardappel ziet er ongeveer hetzelfde uit.

Pinda-olie, kleine stukjes gele paprika aanbakken, uit de pan.

Frituur staafjes tempeh (koop dus een blok) krokant, en idem aardappel (die aardappel snijden, spoelen, droogdeppen).

Pinda-olie, ui, laos, rood pepertje (alles goed kleingesneden), geprakte gesneden knof, rauwe trasi... Prak alles goed en meng goed. Uit de pan.

Wat ketjap manis in de pan en laat daarin palmsuiker smelten. Breng op smaak met citroensap.
Werk hier alles doorheen.

Een tofu-zakje, Abura age.

Erg moeilijk

We maken Abura age, en daarmee maken we Inari age en daarmee dan Inari sushi. Maak de borst maar nat. Begin drie dagen van te voren.

Sushi maak je met vis en andere zeevruchten, op twee uitzonderingen na. Sushi met omelet (Tamago sushi) en sushi met tofu (Inari sushi).

Abura age zijn gefrituurde tofu-zakjes. Zie de foto. Kan je ook zo kopen. Inari age: verder bereide tofu-zakjes. Inari sushi: met sushi-rijst en shiitake gevulde tofu-zakjes. Hoeft niet per se met shiitake, maar dat is wel klassiek.

Ik leg het hier (nieuw venster) allemaal uit, met instructieve foto's. Leer je meteen ook Awasezu maken, sushi-azijn, en Sushi gari, sushi-gember.
Op deze site oner Recepten » Kookwijn ga ik wat dieper in op die sushi-rijst met shiitake.