Suriname

Surinaamse eieren.

Surinaamse eieren

Eieren hard koken.

Pannetje, wat pinda-olie, met de eieren erin heet stoken, en dan de eieren op halfhoog vuur rondom bruinen.

Wat helpt: klen scheutje water erin en dan meteen een deksel erop. Enkele keren herhalen. Niet teveel water steeds! Net genoeg om de olie flink te laten spetteren.

Tweede systeem.
Op de snijkant bakken in boter (met olie bakt het vast).
Mooi resultaat, lekker.
Ik probeerde ook de andere kant bruin te krijgen maar dat lukte niet. Olie, heet, scheutje water: wordt jus en dat bakt niet. Dat komt door die boter.

Halve gebakken gekookte eieren.

Surinaamse saté-kroketten

Surinaamse sateh-kroketten bestaan niet, dus die gaan we uitvinden. Waarom? Omdat ik een pot Surinaamse pindakaas hep.

In sateh-kroketten zit kip of varkensvlees of runder-stoofvlees; we kiezen voor varkensvlees.

Snij het vlees van schouderkarbonades van het bot.

Marineer in ketjap asin, gembersiroop en rum.

Varkensbouillon maken, op smaak brengen met de marinade en er het vlees in blancheren.

Vlees kleinsnijden.

Boter, ui, knof...

Bloem...

Dikke saus maken met de bouillon en Surinaamse pindakaas. Proef.

Vlees erdoor, koelen.

Vormen, paneren, vriezen of bakken.

Surinaamse pindakaas.

Surinaamse saté-saus

Asem-water maken.

Pinda-olie, ui, knof, laos...

Kentjoer...

Surinaamse pindakaas erin smelten.

Kippenbouillon erbij. Het schift dan maar dan komt er santen bij en wordt het mooi egaal dik.

Breng op smaak met gembersiroop, asem-water, garnalen sambal en palmsuiker.

Met kip en Surinaamse bami

Bak drumsticks mooi bruin in pinda-olie.

Gaar ze in kippenbouillon.

Haal ze uit de pan en kook (met extra water erbij) Surinaamse bami in de bouillon.

Serveer met opgebakken en in de bouillon gegaarde sugar snaps.

Omelet met Surinaamse tomatensaus.

Surinaamse tomatensaus

Grove tomatensaus maken met ook verse gemberwortel en idem laos, en gebruik ook trasi (Surinaamse trasi; niet Trassie trafasie maar die grote dobbelstenen). Weinig prei, meer wortel. Geen wijn gebruiken maar bier.

Op smaak brengen met gembersiroop en Sambal manis.

Serveer bij kwiekwie of bij een omelet (zie de foto) of...

Omelet met Surinaamse tomatensaus.

Kwiekwie

Uithalen en de buikholte meteen inwrijven met citroensap.
Kop, staart en vinnen eraf en steeds het snijvlak meteen inwrijven met citroensap.

In hete olie bakken totdat de vis verkleurd is. Het pantser komt er dan makkelijk af.

Een kwiekwie voordat er wat is afgesneden.