Recepten: Plum pudding en zo

Een aangesneden plumpudding.

Plum pudding

Plum pudding, een pudding die niet bepaald als een (vreselijk domme contaminatie) plumpudding in elkaar zakt. Moet je eigenlijk in de zomer al mee beginnen. Hoe eerder hoe beter. Net zo een soort recept als goede kruidenkoek; die laten ze ook minstens negen maanden rijpen.

Was 250 g donkere rozijnen, 125 g gele en 125 g krenten, laat uitlekken en dep droog in een theedoek.
Prak in een kom door elkaar 125 g sukade-stukjes, 30 g gehakte amandelen (zonder schilletje), 60 g roggemeel, 60 g volkorenmeel, wat zout, wat nootmuskaat, wat gemberpoeder, wat piment, 250 g bruine basterdsuiker, 125 g paneermeel en 250 g reuzel en/of gemalen kalfsniervet.
Werk er het sap en de rasp van een citroen door en 125 g rietsuikerstroop.
Werk er dan gelijke delen rum en water door tot je een smeuïg mengsel hebt.
Doe het mengsel in een ingevette hoge puddingvorm, dek af met bakpapier en sluit af met aluminiumfolie.
Zet de vorm in een pan en giet daarin water tot halverwege de hoogte van de vorm.
Breng aan de kook, doe een deksel op de pan en laat vier uur staan op een vlamverdeler (die je al heet stookte) op klein vuur.
Kijk regelmatig of je water moet toevoegen.

Laat de pudding afkoelen en pak met vorm en al, maar zonder de folie, in met vetvrij papier.
Bewaar minimaal twee maanden op een koele plek.

Serveren nu.
Zet de vorm weer in een zelfde pan met zelfde hoeveelheid water (zonder de laag papier), en laat warm stomen op dezelfde manier als hierboven beschreven voor het koken, maar nu is drie uur genoeg.

Keer de pudding om op een bord en flambeer met cognac.
Serveer met vanille-saus.

Enkele mince pie's in de bakvorm.

Mince pie

Plum pudding wordt dikwijls Christmas puding genoemd, maar Mince pie, dát is Christmas pudding. Ja, of die hieronder, dan kan ook.

Mincemeat gebruik je erin, maar ga je niet zelf maken, dat koop je in de online expatriate shop. Gebruik enkel en alleen echte Mincemeat, met reuzel of kalfsniervet erdoor

Zowel het deeg zoals hieronder, als daarnaast 500 à 600 g Mincemeat is voldoende voor 12 stuks.

Mincemeat naar smaak oppeppen met niet te grof gebroken walnoten, appelstukjes, bruine suiker, bruine rum, citroensap.
375 g patisseriebloem en 260 g koude boter (in blokjes) in de machine op het plastic sikkelmes.
125 g gele basterdsuiker erdoor. Het moet rul worden.
Een ei erdoor. Vanaf nu kneden met koude handen; niet té (kneden bedoel ik).
Folie, koel
In 8 cm vette muffin vormen, op 4 mm gerold en op 10 cm uitgestoken.
Wat Mincemeat erop. Wat geklopt ei over het randje. Op 7(!) cm uitgestoken deksel erop en het uitdrukkend vastplakken. Geklopt ei erover, wat grove kristalsuiker, en er een gaatje in prikken.
Oven, 220°, 15 minuten.

Laat koelen in de oven.
Je kan ze, eerst wat draaiend, zie rechtsboven op de foto, makkelijk uit de vorm krijgen.
Poedersuiker erover.
Het mooiste gebak van dit jaar!

Een aangesneden micemeat pie.

Mincemeat pie

Niet precies hetzelfde als die Mince pie.

En hier maak je het mincemeat wel zelf. On the road zeg maar. Hier is dat geen gekloot.

Kook anderhalve kg runderstoofvlees in iets minder dan een liter bouillon tot het echt goed gaar is. "Kook": hou het op 90° à 95°! Niks "Kook"!
Schep het vlees uit de bouillon, laat wat koelen en snij het vlees in dobbelstenen.

Doe terug in de pan.
Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken terwijl je achtereenvolgens toevoegt en erdoor roert: 625 ml droge cider, 250 ml rozijnen (ik geef geen gewicht, omdat droogheid van invloed kan zijn), hetzelfde volume gehakte sukade, 575 gr bruine basterdsuiker, een theelepel elk kaneelpoeder en gemalen kruidnagel, en zes appels van een stevige soort, geschild en in dobbelstenen gesneden.
Laat zachtjes doorkoken en roer af en toe; de appel en de rozijnen maken de vloeistof dik.
Voeg gehakte walnoten naar smaak toe.
Maak enkele (vier of zo) pie`s van pie-deeg (zie bij Recepten » Zuurkool), gevuld met het afgekoelde mengsel.
Bestrijk met losgeklopt ei, maak er wat sneden in voor het afstomen.
Bak 20 minuten op 220 graden.
Wordt de korst te snel bruin zet dan de oven lager.