Recepten: Pizza!

Pizza Aldi

De besproken pizza, gebakken. Een ronde pizza, met de randen mooi omhoog gevouwen.

Feta-blokjes potje Aldi.
De olie gebruiken en de olijven ook. Door die olie haal je ui en knoflook.
Gegrilde paprika uit een pot, en die van Aldi is de beste.
Deeg, ui, knoflook, gegrilde paprika, gezeefd spul uit dat potje (met aanhangende olie).
Oven.
Pizza gebakken: wat van die olie uit dat potje erover.

Die Feta potjes dat was het eerste "exotische" product wat Aldi verkocht (in de tijd dat ze nog geen knoflook verkochten).

Bladerdeeg-pizza

De verschillende ingrediënten.

Bladerdeeg, gegrilde paprika, spekjes, zwarte olijven (stukjes, droge soort), fijngesneden ui en knoflook door olijfolie gehaald, Tynjetaler, Crème fraïche, oven.

De gebakken pizza.

Deep dish pizza

Een deep dish pizza.

Ook wel Deep pan pizza. Chicago.

Ik hou niet zo van die american pizza's, maar dit is wat anders. Het (nóg dikkere) deeg, echt broodachtig deeg, krijgt een heel mooie smaak omdat het voor het grootste deel niet op de warmste plek zit (onderin), maar aan de zijkanten van de dish, en zo veel meer smaak kan opzuigen, want niet zo snel door de warmte geseald.

Machtig mooi ook om koud te eten (lekker brood met lekker beleg zeg maar), en je kan je voorstellen dat die pezige metaalarbeiders, veelal van oorsprong Italianen, er wel weg mee wisten.

Recepten genoeg op internet. Zoek op chicago style deep dish pizza. Zoek in Godsnaam niet op Nederlandse recepten! Smulweb-, 24 kitchen- en AH-gekut!

O ja! Ik maakte het ding met guanciale! Zie hieronder.

Een stuk guanciale.

Piza diavola

De besproken pizza.

Pizza duivel.

Het is simpel.

Mooie tomatensaus gemaakt met rode wijn, met stukjes ui erin en flink knoflook op het deeg smeren.

Plakjes mozzarella erop, en plakjes pikante salami (ik gebruikte pikante suçuk).

(Er zijn meer duivels. Faisan diable, gegrild met mosterd en cayenne, voor als je de gewone fazant de keel begint uit te komen. Sambal setan, sambal satan...)

Pizza fiorentina

De hieronder besproken pizza.

Als je naar Nederlandse recepten kijkt, dan lees je altijd "geen tomatensaus maar spinazie". Gelul. Kijk op Giallo Zafferano, een site die erg streng is op de authenticiteit van klassieke recepten.
Van deze pizza moet de bodem dun zijn, het beleg zeer zeker geen dikke laag. Werk zo dat een stuk pizza dat bijna twee keer zo groot is als je normaal zou nemen toch maar één normale portie is.

Kook wat spinazie kort, laat uitlekken, en sauteer in flink boter. Je verdeelt later wat hoopjes spinazie over de pizza.
Maak wat tomatensaus. Die saus wordt over het deeg dunnetjes uitgesmeerd.
Na die saus her en der een stukje koe-mozzarella, en hoopjes spinazie ertussen.
In de handel die er nu op ligt wat uitsparingen maken, en daar niet te grote eieren in breken.
Tot slot moet je er Groviera over raspen. Denk denk. O ja! Gruyère.

Alles wat alla fiorentina is of à la florentine of op zijn florentijns, dat is met spinazie. Op een ding na. Sauce florentine is hollandaise met mandarijnsap erdoor. Heerlijk bij witte asperges. Variant van Sauce maltaise, Maltezer saus, met sap van bloedsinaasappel.

Ideeën

Deeg met
* Tomatensaus, Tynjetaler en paprika.
* Mozzarella en gebakken champignons.
* Kernhem en zalm.
* Tomatensaus, jonge komijnekaas.
* Mozzarella, ansjovis of sardien of beide, kerstomaat.
* Paddestoelen en gerookte kip.
* Prei en Comté.
* Tomaat en gerookte Brie.
* Tomaat, geitenkaas, paprika.
* Zalm en asperges.
* Knoflookworst en paprika.
* Knoflookworst en zoete ui.
* Kaas en Padrón pepertjes of Shishito.
* Tomaat en sprot uit blik.

Of maak gewoon lekker Zewelwai... Maar nooit never met bos-uitjes zoals die kletsers van Smulweb je willen doen geloven...

Een grote deeglap, vooe de helft beleggen met knofworst, dubbelvouwen en dat afwerken als een pizza, eventueel op nóg een laag knofworst. Trouwens zo'n deeglap met die worst erop dubbelvouwen, weer worst erop en weer dubbelvouwen en zó bakken, dat is een heerlijke snack.

De lekkerste ooit

Olijfolie, ui, knoflook, pepertje... Wat rode wijn en wat gedroogde(!) oregano... Vocht uit blik(!) kerstomaat, zout...
Pizzabodem, dat spul, gehalveerde kerstomaat uit dat blik (niet vers!) en daartussen stukjes Primosale (verse Pecorino uit Sicilië; eind januari tot begin maart) en wat stukjes groene olijf. Oven.

Macedonische pizza

Macedonische pizza.

Je moet van die lange lichtgroene puntpaprika's cq pepers uit het zuur hebben. Aldi in de Griekse week, de Griekse winkel (niet zeggen dat het voor Macedonische pizza is), of bij de Turk vers kopen.

Verse: op eraf, in de lengte open snijden, zaad en zaadlijsten eruit. 24 uur op pekel 60 gram/liter. In een pot, half opvullen met de pekel, half met wite wijnazijn. Een week laten staan. Goed uitlekken voor gebruik.

Niet vers: kop eraf en op zijn kop laten uitlekken. In de lengte opensnijden.

Deeg, grof geraspte Goudse belegen kaas, door de olijfolie gehaalde pepers erop, oven.

Pizza pancetta e carciofini

Pancetta.

Pizza met pancetta en artisjok. Ook met artisjok dus, maar nu uit de olie.

Giet de olie van een pot artisjok-harten op olijfolie af, en laat in die olie wat sjalot, wat knof, wat peterselie en een fijngesneden gedroogd pepertje sudderen. Koel.

Werk de olie door de artisjokken (in tweeën gesneden als ze heel zijn) met wat groene kruiden (ik gebruikte rozemarijn en oregano).

Snij pancetta niet te dun en laat kort op beide zijden iets bruinen in een droge pan. Giet eventueel vrijgekomen vet af en koel. Snij of trek in stukjes.

Bak een rauwe pizza-bodem kort aan in de oven op een pizza-steen. Beleg met mozzarella, dan de artisjokkens,jalot etc., en dan de pancetta.

Bak af.

Pizza met pancetta en artisjok.

Pizza Puttana Madonna

Ingrediënten van de Pizza Puttana Madonna.

Artisjokhart uit blik op hun kop laten uitlekken. In tweeën snijden en op de snijkant weer laten uitlekken. Door olijfolie halen.

Een blik ansjovisilet op olijfolie laten uitlekken en de olie opvangen.

Mozzarella snijden.

Rookspekjes uitbakken, uit de pan, en in het vet knof en peterselie opbakken.

Ui snijden en door olijfolie halen.

Groene peperbolletjes, kappertjes en schijfjes zwarte olijven goed uitlekken en door de ansjovis-olie halen.

Deeg, mozzarella, artisjok, de rest op de uien na, de uien.

Like wow man.

Pizza Puttana Madonna.

Pizza rookkaas

Pizza met rookkaas.

Deeg, plakken rookkaas, tomatensaus met witte wijn gemaakt, groene kruiden, zwarte olijven, en lente-ui erdoor.

Weer plakken rookkaas en dan wel juist boven de plekken waar onder nog geen kaas ligt natuurlijk. Dus hier ligt er kaas onder dat rode deel.

Oven.