Linzen

Linzencurry met gedroogd fruit

Afghanistan

Doe gedroogde abrikozen (liefst "zure") of vijgen in kokend, iets gezouten water; als het water weer kookt de vlam uit doen en de pan acht uur laten staan.

Kook linzen (basisrecept: olijfolie, ui, knoflook, selderijblad, peterselie, wortel, ui, linzen, peper en zout, water of bouillon; je kan altijd elke soort gebruiken, behalve rode split).

Maak een kerriesaus, eventueel met kokos erdoor.

Meng de uitgelekte linzen met de saus en de vruchten en doe in een ovenschotel. Warm op in de oven (160 graden).

Er kan ook bijvoorbeeld gekookte lamstong door of er kunnen, voordat het de oven in gaat, eieren boven gebroken worden.
Maak na de toevoeging van elk ei ruimte in de diepte daarvoor door er een lepel naast te steken en die lepel van het ei weg te trekken, horizontaal.

Verschillende soorten linzen.

Linzen met konijn

Bordelais

Haal de mooie stukken van een (liefst wild) konijn, hak de rest fijn en kook daar bouillon van met de gebruikelijke ingrediënten.
Laat die een nacht staan, ontvet, zeef, en kook daar de linzen in.

En serveer met de gebakken mooie stukken.

Bruine linzen.

Linzen met paddestoelen

Frankrijk

Kook de linzen met een stuk hambot (bot van rauwe ham dan dus) of schraapsels van een hambot, en zonder zout dan dus.

Bak ui en wat prei in olie, doe daar dan paddestoelen bij, en als die gaar zijn mengen met de gare linzen.

Gele linzen.

Linzen-salade

Spanje

Kook de linzen maar gebruik geen zout. Laat in plaats daarvan weer stukken hambot meekoken en grove stukken goed droge rauwe ham.
Laat in de kookvloeistof afkoelen, giet af, laat goed uitlekken en verwijder de botten.

Breng op smaak met goede olijfolie, goede wijnazijn, peper en eventueel zout.

Groene linzen.

Rode linzen

Rode linzen zijn meestal splitlinzen, en ze koken kapot. Ideaal voor soep, alhoewel ik liever minder soepige puree ervan maak.

Een prachtige combinatie van zoet en pikant nu.

Olijfolie, soepgroenten (zie boven) wat laten sudderen.
Linzen erbij en na even roeren lamsbouillon (blokjes bij de Turk of de betere toko), laurier, een flinke scheut Malaga, en wat pikant paprikapoeder (ik gebruikte iets Ají panca).
Linzen garen en proef op p/z.

(Soms kom je rode linzen tegen waar geen enkele split in zit. Die koken meestal niet kapot. Soms zijn ze wat kleiner dan splits, soms wat groter.)

Du Puy linzen.

Linzen met tomaat

Ik vroeg me af of linzen mooi met tomaat combineren. Dat leek me wel.

Linzen garen (niet té) met peper, soepgroenten (geen paprika of bloemkool erin) en een scheut droge sherry.
Olijfolie, ui, knoflook, pepertje (dat moet), peterselie...
De afgegoten linzen erdoor...
Een blik kerstomaat erdoor... (uit blik smaken ze mooier dan vers).
Stukjes ansjovis erdoor...

Gecombineerd met roerei (met wat volle melk erdoor) gebakken in de ansjovis-olie (neem dus ansjovis op olijfolie). Was erg lekker. Het lijkt me iets nieuws, maar dat is natuurlijk gelul.

Rode linzen.

Linzen met varkenspoot

Frankrijk

Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen.
Af laten koelen.

Vet eraf scheppen, botjes eruit, linzen erbij, peper, laurier, zie maar.
En dan die linzen daarin koken natuurlijk.

De botjes bewaren voor de kinderen. Bikkels.

Zwarte linzen.

(Wordt u die culischrijvers die maar niet uitgehijgd komen over dat Dupuy linzen niet de echte Le Puy linzen zijn ook zo spuugzat? Dezelfde zeikerds die aan de lopende band staan te kwaken dat quinoa geen graan is, en dat je het als kienwa uitspreekt.)