Recepten: Lasagne

Ah!

(Vandaag nog wat foto's gemaakt in de overdekte markt in Metz.)

Hieronder wat vreemde soorten Lasagne. Eentje kwam al aan bod, Mexicaanse lasagne, Champandongo [tsjampandOngo]. Zie Recepten (hier dus) » Mexico.

Enkele soorten Terrines en Ballotines.

Moussaka

Griekenland.

Maak bolognese en béchamel.

Snijd aubergines in langwerpige, vrij dikke schijven en bestrooi die aan beide zijden met flink zout.
Laat een kwartier liggen, spoel goed af, knijp uit en dep droog.

Bak de schijven goudbruin in heel weinig olijfolie.

Klop wat eiwit door de bolognese en werk er wat paneermeel door.

Leg een laag aubergine in een ovenschotel, een laag bolognese, aubergine etc. De bovenste laag wordt aubergine.

Werk door de béchamel wat eigeel en iets eiwit.
Roer er geraspte kaas door van een stevig smakende soort, liefts griekse natuurlijk, giet over de mousaka en bestrooi die daarna met extra geraspte kaas.

Bak in een hete oven tot de mousaka bruin is.

(Dat spul hieronder dat zijn knolletjes van Oost-Indische kers.)

De knolletjes van Oost-indische kers.

Lasagne met witlof

Geen idee. Misschien wel zelf verzonnen.

Bak in olijfolie ui, knoflook en fijngesneden witlof kort aan.

Doe er een flinke scheut béchamel bij en kleine stukjes geblancheerde rauwe ham.

Laat op zacht vuur de witlof garen.

Maak lasagne, beginnend met wat béchamel, dan de lasagnevellen, de witlofsaus, lasagnevellen et cetera.

Enkele soorten pâté.

Lasaña

Alicante.

Maak als lasagne, maar maak de bolognese niet met gehakt alleen maar ook met bloedworst en met vers chorizo-vlees.

In die bloedworst zit gekookte rijst; koop dus Surinaamse bloedworst en werk die rauw door de saus.
Chorizo-vlees: worstvlees met komijn, knoflook, oregano, paprikapoeder en cayennepeper.
Officieel wordt het gemaakt met een chorizo-achtige bloedworst.

Ze hebben er ook cannelloni, Canelones. Vulling bolognese met ook stukjes kip erdoor en gebonden met leverpastei. Uitstekend te eten.

(Hieronder Akker-champignons.)

Akker-champignons.

Vegetarische lasagne

Eigen productie.

Maak als lasagne, en maak de bolognese zonder gehakt natuurlijk, maar met stukjes broccoli-stronk (erg belangrijk hier!) en met vrij veel wortel.

Kook, als de saus klaar is, daar stukjes courget, broccoli-roosjes en aubergine in.
Gebruik als zout Viandox of Oxo, maar ja, voor vegetariërs dan dus Marmite.

Variaties: linzen door de saus. Of werk eens met als lagen erin lasagne-vellen met daarop geroosterde paprika en Mozzarella.

(Ter compensatie hieronder lamskoppen.)

Lamskoppen met tong.