Kweepeer

Bakken

Nu in de winkel, bijvoorbeeld bij De Betere Turk maar zelfs ook bij de mindere Turk.

Heel simpel: partjes bakken.
Kop kont, partjes, klokhuis eruit en eventuele zwarte stukjes, boter in de pan, partjes, lang langzaam op laag vuur garen, regelmatig draaiend.
Eten bij waar je appelmoes bij zou eten. (Bloedworst!)

Een boom met kweeperen erin.

Drank

Traité de la Cuisine Familiale geeft een recept voor likeur en een recept voor Eau, water, eau-de-vie.

Dat water eerst.
Goed rijpe kweeperen snijden, pletten in een grote vijzel, en ze 48 uur laten staan, net met water bedekt.
Afgieten, uitpersen, en de vloeistof aanvullen met een gelijke hoeveelheid vruchten-brandewijn en 300 g suiker per liter van het totaal.
Kaneel, kruidnagel, twee maanden.
Zeven, flessen.

Likeur.
Die likeur maak je als je een flinke hoeveelheid kweeperen moet schillen voor een andere bereiding. Veeg de kweeperen goed schoon, schil ze en doe de schillen in goede eau-de-vie. Ik zou zeggen neem eenvoudige Marc of Nederlandse brandewijn (geen inmaakbrandewijn). Laat zes weken staan. Breng per fles eau-de-vie een halve liter water met 350 g suiker aan de kook. Vijf minuten laten koken, en laten afkoelen. Voeg de gezeefde eau-de-vie toe.

Kkweeperen in een boom, van dichtbij.

Gelei

Simpel: Kweeperengelei.

Oftewel je snijdt de peren grof en verwijdert de zwarte delen en pitten, en je gaat later die stukken ergens voor gebruiken. In dat geval schil je ze later, nou ja, trek je er later de schil af. Oftewel je snijdt de peren grof en verwijdert de zwarte delen en pitten en snijdt ze dan verder fijn om ze later door het kookvocht te prakken. Dan schil je ze eerst.

Meng met een gelijk gewicht aan suiker, roer om en laat een dag staan, af en toe omroerend.
Kook er jam van, laat die wat afkoelen, pureer goed, en knijp die door een doek (veel kracht; vooral de prut moet door de doek).
Laat koelen en als het niet geleert dan verder inkoken.

Je kan overwegen wat meer suiker te gebruiken én citroensap.

Een kweepeer, opengesneden.

Puree

Ook simpel: Kweeperen-puree (als onderdeel van een dessert).

Schil de kweeperen, snijd ze in stukken, verwijder eventueel zwarte delen, en snij verder fijn.
Kook ze gaar in water met twee-derde van het gewicht van de kweepeer aan suiker, een scheut grenadine, en een gespleten vanille-stokje, de laatste twee ingrediënten per twee middenmaat kweeperen (even groot als een appel is middenmaat kweepeer).
Giet af, verwijder het vanille-stokje en pureer.
Proef op suiker.

Partjes kweepeer bakken.

Oven

Traité de la Cuisine Familiale schrijft er het volgende over.

Net als appels maar probeer er niet het klokhuis eerst uit te steken, daar is het te hard voor.

Toch hoeft het niet langer dan een appel in de oven, wat bevreemdend lijkt.

Suiker en boter erover, en water eromheen.

Warme oven en lauw eten. Een exquis dessert in het kweeperen-seizoen.

Gelei van kweeperen.

Terrine

Gewoon: Terrine van kweeperengelei en verse kaas.

Maak kweeperengelei of koop in de Spaanse winkel (membrillo).
Klop 115 ml room half stijf en voeg dan 25 g poedersuiker toe. Klop nog een paar minuten.
Meng met 175 g verse kaas en met het sap van een halve citroen.
Vet een cakevorm in met boter, leg er een laagje kweeperengelei in, dan een laagje van het kaasmengsel etc. tot de vorm vol is. Eindig met gelei.
Koel goed, stort, snijd in plakken en serveer met muntsaus.
Decoreer met muntblaadjes en met bramen.

Kan ook met stukjes gekookte ham door de kaas.

Gelei van kweeperen.

Taart

Iets moeilijk: Taart met kweeperengelei.

Maak (of koop) kweeperengelei.
Rol bladerdeeg uit tot twee dunne lappen, rond of vierkant.
Leg een lap op bakpapier op een bakplaat. Bedek tot een centimeter van de rand met Crème anglaise.
Beleg met dunne plakjes kweeperengelei.
Maak de rand nat met water en leg de tweede lap op de eerste. Druk met een vork de randen goed op elkaar.
Bij deze taart wordt het oppervlak niet met geklopt ei bestreken maar met losgeklopt eiwit (niet stijfgeklopt).
Prik wat gaatjes in de taart en bak een half uur op 160 graden.

Membrillo; Spaanse kweeperen-pasta.

Snoepjes

Nog lekkerder, maar wel een gedoe: Kweeperen-snoepjes, Quittenbrot, Duitsland.

Leg ongepelde kweeperen een uur in een oven op 170 graden.
Laat ze schrikken (foto van Johan Derksen laten zien) en schil ze.
Snij ze in vieren, snij het klokhuis eruit en snij eventuele zwarte plekken weg. Schaaf ze fijn en pureer ze met wat suiker (10 tot 15 gram per kweepeer naar gelang de grootte) waar doorheen de inhoud van een vanillestokje geprakt is; half stokje per twee middengrote kweeperen.
Breng de puree in een sauspan aan de kook en laat vier minuten doorkoken, eventueel met iets water erbij.
Leg bakpapier op een bakplaat en giet daar de puree op; kies de maat zo dat je een duimdikke laag krijgt. Laat enkele dagen drogen; pas op vliegen.
Snij de plak in reepjes en die in ruitjes. Haal door basterdsuiker en eet. Of bewaar, maar ze mogen niet op elkaar liggen.

In Nice maken ze die snoepjes precies ook zo.

Quittenbrot, Duitse kweepeer-snoepjes.

Op kaas

Membrillo con queso / sabe a beso

Dat is Spaans. Membrillo met kaas / smaakt als een kus.

Denk ook aan Kiës mit zeem, kaas met stroop, Limburg. (Nederlandse variant: rozebotteljam op de kaas.)

De japanse sierkwee.

Japanse sierkwee

Dat ding hierboven kent u wel, uit parkjes en zo. Kan je precies hetzelfde mee doen als met kweepeer. Heel aromatisch.

Trouwens in Spanje en zo leggen ze een kweepeer in de auto, voor de mooie lucht. Kan met deze dingen ook.

Soplica pigwowa, Poolse brandy van kweepeer.

Yvet Retteketet

"Schil de kweeperen". Nou, als je ermee gaat doen wat zij doet, de peren én de kookvloeistof gebruiken, dan schil je ze pas later. Oftewel je kookt met de schil en je doet wat met kookwater én met de kweepeer (twee producten), oftewel je schilt, snijdt vrij klein, en je pureert later (één product).

"Verwijder de klokhuizen (ik gebruik een meloenbolschepper)." Wat dacht je van een mesje, Yvet.