Recepten: Kalimotxo

Uhh...

Ik stuitte in ene in El País op een recept van lam gekookt met kalimotxo. En dat kán natuurlijk, want je kan koken met rode wijn én je kan koken met cola.
En dan kan je dus óók koken met een mix van rode wijn en cola, oftewel kalimotxo.

Ik had al jaren niet aan kalimotxo gedacht. De naam is Baskisch maar betekent niks. Uitspraak kaliemOtsjoo]. "Tsj", net als kokotxas (kabeljauw wangetjes, waar zijn die gebleven trouwens?) en txakoli, de Baskische variant van Vinho verde.

Maar goed, ik las er dus over.
Een enorme partij gelul over "populair en verfijnd", Frankenstein, la belle et la bête, kwaak! kwaak!, het lijkt die Kletserkwaken in de Volkskrant wel.
Wat wel klopt: een kroeg op de grens van Baskenland en Navarra, slechte wijn, prima te drinken met cola erdoor, daar kwam het vandaan.

Een blikje cola, een fles rode wijn, en een glas met kalimotxo.

Cordero al kalimotxo

Lam met kalimotxo.

Een opmerking aan het begin: "Een zoete en intens smakende saus, die contrasteert met het zuur van de citroen, en het vet van het lam".

Het recept, eindelijk.

Knoflook blenden met olijfolie, venkelzaad en zout en peper.
Daarmee een lamsbout inwrijven.
Ovenschaal, wat olijfolie, ui en knoflook en wortel kleingesneden, omhusselen door die olie.
Bout erop, peper en zout.
Dadels eromheen en takjes rozemarijn.
Cola, jonge fruitige rode wijn (een op een) en wat citroensap. ("Wat betekent fruitige mama?" -"Zuur, jongen.")
Alufolie en 90 minuten op 180°.
Folie eraf, draaien, peper en zout, folie terug, 90 minuten.
15 minuten zonder folie.
Vijf minuten laten rusten vóór het serveren.

Serveer met aardappelen uit de oven, met een scheut olijfolie erover en citroen.

Een fles met kalimotxo (

Krabbetjes met kalimotxo

Ik vond nog twee andere recepten.

Stuk voor stuk de krabbetjes van mekaar los snijden indien nodig, en bruinen.
Kalimotxo maken met citroenrasp erdoor.
Olijfolie, ui, knoflook, prei bij het vlees...
Kalimotxo bij het vlees, stoven; lang en langzaam.

Serveren met aardappelpuree met ui en knoflook erdoor.

Een fles wijn, een blikje en een glas.

Kip met kalimotxo

Olijfolie, kip, bruinen (gebruik dij-filets).
Op lager vuur blokjes rauwe ham erbij.
Na even op hoger vuur ui en prei (enkel het wit!).
Knoflook erbij.
Schijfjes citroen, cola, rode wijn, kip bedekt.
Kip garen en de vloeistof inkoken.

Een fles rode wijn weer, een blikje waarvan nu te zien is dat het cola is, en een glas kalimotxo.