Kaas

De Camembert met de tijm vóór het bakken.

Camembert uit de oven

(De foto is van vóór het bakken. Na het bakken vergeten.)

De kaas kruislings insnijden en de vier korstflappen verwijderen.

Tijm erop en een scheut Pastis erover.

In de oven.

Heerlijk.

Lijkt op Camembert à la Braise. Dikwijls foutievelijk à la Bresse genoemd.

Een Camembert uit het spanen doosje nemen, eventueel plastic verwijderen en ook papieren etiketten van het doosje trekken.

Wat takjes tijm in het doosje, de kaas erop, weer wat tijm, een scheut Pastis erover en het doosje sluiten.

Met een tang het doosje in het haardvuur houden en wachten tot het doosje zowat is verbrand.

Op een schaal leggen, walmende en andere zwarte delen verwijderen en smullen maar. Brood erin dopen...

Feta met groenten eromheen, in een ovenschaal.

Feta uit de oven

Met feta (en soortgelijke kazen) kan je van alles maken. Zoek eens op tequenos; balkjes feta. Het hoort met Zuid-Amerikaanse Queso de freir, kaas om te bakken, vergelijkbaar met feta. Er zit een deeglapje spiraalsgewijs omheen gewikkeld. Wel gedoe trouwens.

Geen gedoe: Feta saganaki. Een Saganaki ("kleine bakpan") is een soort pannetje waarin je kaas bakt als borrelhapje. Verder niks, maar wij maken er iets moois van.

Een plak feta in een ovenschotel, en van alles eromheen en erover: ui, knoflook, olijven, tomaat, paprika, pepertjes, oregano, citroensap, peper en zout. En flink heel mooie olijfolie erover natuurlijk. En de oven in dan natuurlijk.

(In extra vergine olijfolie moet je niet gaan bakken, teveel contactwarmte, maar over een ovenschotel kan dat geen kwaad. Integendeel.)

De kaas en de groenten nu gebakken.
De spiesjes, ongebakken.

Halloumi-spiesjes

Ik had het er al over onder Producten » Kaas, dat je van Halloumi ook spiesjes kan maken. Op Cypres doen ze dat nadat ze door pikant paprikapoeder zijn gehaald. Dat doen we nu niet, wel goed door gele olijfolie halen.

Goed grillen; niet al te snel.

Serveren met pilav (zie Technieken) en mais.

De spiesjes, gegrild en mooi gebruind.
Blokjes mozzarella in tomatensaus.

Mozzarella in tomatensaus

Lekker en simpel: blokjes Mozzarella warmen in een mooie tomatensaus met olijven erdoor. Maak de saus met rode wijn en gedroogde oregano. Gebruik geen buffelmozzarella maar Fior de latte, koe.

De kaasblokjes niet te lang in de saus laten, want dan worden ze rubberig.

De taart met één punt eruit gesneden.

Spaanse kaastaart

Een kaastaart uit Asún in de Pyreneeën. Asún is erg sjiek. De Spaanse koning gaat er skieën.

150 gram verse kaas kloppen met een kop suiker, en er dan één voor een vier eieren doorkloppen.
Daarna een kop room, een kop melk, dan een beker yoghurt, en tot slot bloem erdoor werken tot een vrij dik beslag. Ietsje zout kan er ook door.

Eén uur en drie kwartier(!) bakken op 170 graden.

Serveren met warme vruchtensaus: bosbessenjam of zo, opgewarmd met wat drank en ietsje citroensap, en dikgemaakt met maizena.

De fondue-pan, en een stikje brood wat in de kaas is gedoopt.

Utrechtse kaasfondue

Waar de naam of het recept vandaan komt, geen idee, maar het smaakt prima. Het heet ook wel Nederlandse fondue.

Rasp Tynjetaler en belegen Stolwijker kaas, en prak Bleu de Wolvega in een verhouding van 2 op 3 op 2.

Zet de caquelon op de brander met de kaas en met Gulpener witbier. Laat de kaas roerend oplossen met wat geperste knoflook.
Bind de fondue met maizena, aangemaakt met corenwijn.

Gebruik lichtbruin brood.