Recepten: Bloemkool

Bloemkoolsoep met bier

Bak in wat boter of zonnebloemolie stukjes ui en stukjes van de stengels van de bloemkoolroosjes aan.
Voeg wat later stukjes knoflook toe.
Kruid met nootmuskaat, wat kruidnagel, witte peper en koriander.
Roer om, roer er bloem door en laat roerend garen op laag vuur.
Roer er beetje bij beetje warme melk door, iets warm water en bier (ik gebruik half Leffe blonde half pils).
Laat aan de kook komen, laat wat doorsudderen, en kook er dan de roosjes, in kleine stukjes gesneden, in gaar.
Proef op zout en peper (gebruik eventueel een bouillonblokje).

Met gierst
Strooi licht geroosterde gierst over de soep vlak voor het serveren.

Met kerrie
Voeg kerrie samen met de kruiden toe.
Er kan dan ook wat komijn en wat kardemom bij. (De pitjes uit de peul halen; één peul is meestal genoeg. Peul open, pitjes geel: in de vuilnisbak; pitjes moeten zwart zijn.)

Met appel
Bak stukjes appel mee, samen met de kruiden.
Laat ze bijna kapot koken voordat de roosjes in de pan gaan.

Met room
Gebruik geen bloem.
Prak de bloemkool als ze gaar is, en bind met room.

Met broccoli
Gebruik broccoli in plaats van bloemkool, of gebruik broccoli én bloemkool.

Met broccoli en appel
Verzin dat zelf maar.

(De foto's hier: al dat spul kun je ook voor deze recepten gebruiken.)

Een groene bloemkool.

Bloemkool met kerrie

Snij de roosjes van een bloemkool los en snij de stengelstukjes van de roosjes; bewaar die.
Bak in flink boter ui en knoflook aan en voeg dan de stukjes stengel toe.
Roer op hoog vuur even om en kruid dan op laag vuur met kerrie. Welke soort? Zie maar. Ik gebruik hier graag Madras.
Roer er bloem door, laat wat garen, en maak van de roux met koude volle melk en bouillon voldoende dunne saus, soep zeg maar als het ware dan dus, om de (eventueel gehalveerde) roosjes in te kunnen koken.
Kook die dan dus gaar, voeg nog wat kerrie toe en proef op peper en zout.

Een paarse bloemkool.

Bloemkool met olijven

Oost-Spanje.
Roosjes kort koken in water met wat zout, en daarna koudspoelen.
In olijfolie wat ui en knoflook bakken, en kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
Ontpitte halve zwarte olijven erbij van een soort die (vrij) droog verkocht wordt, en van het vuur nemen.
De bloemkool in een ingevette ovenschotel doen, het olijvenmengsel, wat witte wijn, wat bouillon en gemalen kaas erover (type Manchego).
Gratineren.

Een Romanesco-bloemkool.