Aardappelen

De lekkerste gebakken aardappelen

Roseval aardappelen stomen.

Roseval half gaar stomen.

In schijven snijden en opbakken in vet wat vrijkomt als je Foie gras en terrine maakt. Gebruik desnoods ganzenvet of desdesnoods eendenvet.

De aardappelen opbakken in vet van foie gras.

Geen Bagna caoda

Maar het lijkt er wel op.
Piemonte.

Room roerend inkoken.

Boter prakken met ansjovis en geperste knof.
Daarmee met de room saus maken. Proef op p/z.

Krieltjes in dippen.

Pommes aigrelettes

Aardappelen in een aigrelette (licht-zure) saus.

Licht-zure aardappelen.

Boter, aardappelschijven snel bruinen, echt snel en enkel dat. Uit de pan.

Ui (extra boter?), knof, peterselie.

Groentebouillon, laurier, witte wijn, aan de kook. Niet teveel vocht.
Laag aardappelen erin.

Als de aardappelen half gaar zijn: wat room, wat witte wijnazijn, wat bloem, p/z en nootmuskaat door elkaar kloppen. Bij de aardappelen, en garen op hoog vuur, waarbij de saus dikt.

Proef op p/z.

Erg lekker.

De lekkerste friet

Friet in ossewit

Zie de foto's hieronder. Lekkerder friet bestaat niet als je de juiste aardappel gebruikt. Wát is afhankelijk van het seizoen. Zoek op welke aardappel friet.

Friet snijden
Blanc de bœuf smelten
Voorbakken op 130°
Voorgebakken
Afgebakken op 170°

Friet snijden. Blanc de bœuf smelten. De friet voorbakken op 130 graden. De voorgebakken friet. De op 170 graden afgebakken friet.

Smashed potatoes

Je moet de juiste aardappelsoort hebben en de juiste kooktijd en ook de leeftijd maakt uit. Welke aardappel precies dat is moeilijk te zeggen, omdat ze veranderen gedurende het seizoen, en dat is vooral op dit gerecht erg van invloed.
Probeer het gewoon uit, met een niet te grote aardappel, iets kruimige soort, of neem grote kriel.

Kook niet te gaar, prak, en het moet een koekje worden, geen berg kruimels.

Boter smelten met dunne schijfjes knof (en eventueel ook heel fijn gesneden ui). Dat over die aardappelen, en de oven in.

Mislukt dat prakken: luchtig stapelen in een niet te grote ingevette ovenschaal, niet aandrukken, en die boter erover etc.