Culinaire werken: Sweet Belgium

De omslag met daarop een wafel. In de poedersuiker erop is de titel uitgespaard.

Geschreven door Liesbeth en Robert Inghelram, 2008.

Een werkelijk schitterend boekje.

Alles wat er in België aan zoetigheden gemaakt wordt komt aan bod, 150 stuks. Steeds links drie maal de omschrijving (Nederlands, Engels, Frans) en wat historie, en rechts een foto.

Taarten en vlaaien, snoepjes en koekjes, ijs, chocolaterie, zoet brood... Wafels, speculaas, mattentaart, babelutten, cuberdons, pralines...

"Wipper of Mottebol", "Lekkie uit Kesselare of Edelare", "Knibbelkensvlaai uit Limburg", "Couque de Dinant", "Sint-Maartenkoek", "Roggeverdommeke", "Perentaart uit Avelgem" enzovoorts et cetera.
"Van het amandelbrood zoals wij het in België kennen, bestaat er ook een Nederlandse variant: het Amelands blaadje, geproduceerd op het eiland Ameland."
"De Diesterse cruudcoeck is een soort kruidenpannenkoek, gemaakt met boerenwormkruid, paardenbloem, eieren, bloem, water en melk."

Spekkoek kennen ze er ook. Javanais heet dat daar.

Enkele foutjes. "Arabische gom wordt gewonnen uit de Johannesbroodboom". Klets. Acacia.

Een stapeltje van de hieronder beschreven koekjes.

Kroaker uit Genk
De kroaker is een droog, krokant koekje dat in 1977 gecreëerd werd tijdens een wedstrijd om een regionale specialiteit te ontwikkelen. Het koekje, dat zijn naam dankt aan zijn krokante eigenschap, is gemaakt van zanddeeg waarin in rum gedrenkte rozijnen, hoeveboter en kokos verwerkt zijn. De kroakers worden tijdens de Sint-Martinusstoet en op de zondagsmarkten tijdens de zomer uitgedeeld.

Genk Kroaker
In 1977 a competition was organised to develop a regional specialty and on this occasion the kroaker, a dry and crispy biscuit, was created. The gourmet biscuit was given the name kroaker (Genk dialect for cracker) because of its crunchy feature. lt is made from shortbread pastry enriched with rum-soaked raisins, farm butter and coconut. The kroakers are handed out during the Saint Martin procession in November and also at the Sunday markets in July and August.

Kroaker de Genk
Le kroaker est un biscuit sec et croquant, créé en 1977 lors d'un concours visant à développer une spécialité régionale. Le gäteau, qui doit son nom à son côté croquant, se compose d'une päte sablée à laquelle l'on incorpore des raisins secs imbibés de rhum, du beurre fermier et de la noix de coco. On distribue les kroakers lors du cortège en l'honneur de Saint-Martin et l'été, aux marchés du dimanche.