Kookboeken en zo: Recepten op internet

Het begin van de film Madame Bovary. Een speenvarken aan het spit.

(Foto's: het begin van de film Madame Bovary. Het huwlijksmaal.)

Enkel en alleen wat weetjes over recepten zoeken op internet.

Zoek altijd op recipe + naam-recept of namen-ingrediënten. Meer resultaat, en je vermijd Nederlandse lulkoek. Smulweb, AH, allemaal zware shit.

Je kan ook zoeken op rezept +, of als je je talen spreekt op recette +, receta +, ricetta +.

(Wat je snel zal merken: de helft is overgepend. Je krijgt het ene na het andere exact hetzelfde recept.)

Weer uit het begin van de film Madame Bovary. De tafels worden gedekt.

Als het een vrij bekend recept is ("tortilla de patatas", "yorkshire pudding", "bœuf à la mode", "schweinhackse") dat kan je de eerste 10 overslaan. Dat is dan altijd zo'n pagina die begint met met een enorme partij gelul, rechts een foto (zowat altijd een vrouw), en de tekst stevig met foto's gelardeerd. Neem van mij aan: twee keer scrollen en nog steeds gelul: terugknop. Ik klik daar al op als ik rechts zo'n vrouwekop zie staan.

Pas op voor die resultaten in de trant van "beef madeira (64 results)". Dat zijn van die verzamel-robots, en daar is in principe niks mis mee, maar in de praktijk stuit je meestal op resultaten van beef zonder madera en madera zonder beef.

Handig om te weten: de altijd goeie sites. Voeg aan je zoekwoorden voor Engels bbc toe, voor Frans marmiton en voor italiaans giallo (een Spaanse equivalent bestaat niet). Dan kom je op goeie sites, en die sites zijn zo groot dat je recept er zowat altijd wel op staat.
Denk niet "Ik spreek geen Frans / Italiaans" want je kan de pagina vertalen, en met de ingrediëntenlijst ben je dan al een heel eind.

Ook handig om te weten is dat bepaalde grote sites juist enorme shit zijn. Chefkoch.de bijvoorbeeld. Dat zal je moeten leren.

Het prille echtpaar aan het huwlijksmaal.