Kookboeken: Pasta

De omslag van The Geometry of Pasta.

The Geometry of Pasta

In tegenstelling tot het volgende boek is dit boek gebaseerd op wát te maken met wélke pasta. Het volgende boek is een recepten-loze dictionaire (maar een uitstekend werk).
Over wát met wélke pasta schreef ik al, zie Technieken » Pasta, maar er is een verschil. Geometry somt de pasta-soorten alfabetisch op, en geeft er steeds enkele recepten bij. In Technieken koppel ik soorten pasta aan soorten gerechten. Geometry doet dat ook, maar op nog een andere manier: het bespreekt ook waarmee lokaal de pasta gegeten wordt.

De pasta-soorten worden dus alfabetisch opgevoerd, met informatie per soort; waar ze op lijken, waar ze van gemaakt zijn. Tekening, afmetingen, synoniemen. Soms ook hoe je ze moet maken. Volgen enkele recepten per pasta-soort, en het noemen van enkele zaken die goed met de pasta-soort combineren.

Een ding is erg slecht. Er is een register van de Italiaanse pasta-sauzen, prima, maar er is geen register van recepten. Aangezien die recepten per pasta-soort staan vermeld valt er niet op te zoeken.

Het boek neigt ook steeds een beetje naar kinderachtigheid.

De omslag van Pastario.

Pastario

De volledige titel luidt Pastario ovvero Atlante delle Paste Alimentari Italiane, Pastario oftewel Atlas van de Italiaanse Voedings-pasta's. Het is een soort pasta-dictionaire, met enorm veel tekeningen, namen, afmetingen in millimeters enzovoorts.

Een voorbeeld van de indeling.
"Afdeling Droge pasta, onderafdeling Kort en recht, onder-onderafdeling Glad."
Daarin "Tubetti lunghi" en één synoniem.
Daarin "Onderafdeling Tagliati di ziti" en drie synoniemen.
Daarin "Onderafdeling Tagliati di zitoni" en vijf synoniemen.
Daarin "Fagiolini" en acht synoniemen.
Daarin drie onderafdelingen en 15 synoniemen.
Daarin "Tufoli" en twee synoniemen.
Daarin "Canneloni da ripieno".

Het boek is dan ook niet voor niets uitgegeven door de Universiteit van Frankfurt am Main.

Zie trouwens hier Kookboeken » Lulboeken over Een kleine geschiedenis van de pasta.
Of zie maar niet want het is dus een lulboek.