Kookboeken: De Padvinderij

De omslag van het boekje De Betere Kampkeuken.

Tegenwoordig heet het Scouting
En mét meisjes

(Alle tekst hieronder is integraal overgenomen!)

Alle recepten zijn wat de hoeveelheden betreft, berekend op 4 personen. Voor de patrouille van 8 moeten de hoeveelheden dus met 2, voor 6 jongens met 1½ worden vermenigvuldigd.

TOMATENSOEP.
5 koppen melk - 5 koppen water - 1½ blokje Delfia of Delfrite - ½ kop bloem - ½ ui - 4 maggi's bouillonblokjes - 1 blikje tomatenpurée - 1 eetlepel peterselie.
Maak het vet heet in een pan met dikke bodem, bak hierin de schoongemaakte en fijngesneden ui lichtbruin, voeg de tomatenpurée erbij en laat alles nog 2 min. zachtjes bakken onder voortdurend roeren. Strooi roerend de bloem erin tot alles een gladde massa is geworden. Voeg langzaam het water toe onder goed roeren, zodat er geen klontjes komen; daarna de melk en de bouillonblokjes en laat alles even doorkoken. Roer voor het opdoen de fijn gesneden peterselie er door en zout naar smaak. Desgewenst ook wat Tomaten Ketchup.

De inrichting van het keukengedeelte.

BRUIN-BROOD MET KOMKOMMER, TOMATEN EN CALVÉ SAUS OF CALVÉ MAYONNAISE.
16 dunne sneetjes bruin brood - 1 komkommer - 4 tomaten - Calvé Saus of Calvé Mayonnaise - boter.
Besmeer de boterhammetjes zeer dun met boter. Leg ze twee aan twee op elkaar met de komkommer of tomaten ertussen, waarop wat Calvé Saus of Calvé Mayonnaise is gelegd. Desgewenst Calvé Saus of Mayonnaise vermengen met iets Calvé Tomaten Ketchup.

Een advertentie van Brinta.

OMELETTE MET KNAX.
4 eieren - 4 lepels melk - wat zout - 25 g. Blue Band - 3 Knax.
Klop de eieren met melk en zout goed los. Snijd de Knax in plakjes en roer ze door de eieren. Laat de Blue Band smelten in de koekenpan en giet er het eiermengsel op. Schep in het stollend eimengsel tot er geen vloeibaar ei meer over is. Laat de omelette even rustig liggen, opdat ze één geheel wordt en vouw ze dan dubbel of sla ze in drieën.
Eet omelette + Knax met aardappelsla - dat vormt een complete en goede maaltijd.

Een advertentie van Maggi.

GEHAKT.
4 ons gehakt (half runder, half kalfsgehakt) - 1 ei - 3 beschuiten - 1 eetlepel hete melk - 1 blokje Delfia of Delfrite - ½ kopje boter - ½ eetlepel zout - 2 kop water - 1 maggi's jus tablet.
Maak de beschuit fijn en vermeng ze met de hete melk en het zout. Roer daarna het ei er door, tot alles pappig is. Vermeng het gehakt met de beschuitmassa en kneed alles tot een stevige bal. Maak er daarna 4 ballen van. Maak het vet heet, voeg de boter erbij en laat deze bruin worden. Leg de ballen gehakt in het vet en bak ze rondom bruin. Giet het water, met het aangemengde maggi's justablet erbij en laat het vlees in de gesloten pan nog 20 min. zachtjes stoven.

Een advertentie van Unox.

GRIESMEELPUDDING MET BESSENSAP.
1 kop (150 gr.) griesmeel - 8 lepels suiker - 1½ l. melk.
1 fl. bessensap (375 gr.) - ½ l. water - 5 eetlepels suiker - 1 eetlepel sago.
Breng de melk aan de kook. Giet er langzaam en steeds roerend de griesmeel met de suiker in en laat dit 10 min. doorkoken. Giet de pudding in een schaal en laat ze afkoelen. Breng de bessensap met het water en de suiker aan de kook. Giet er de met een weinig water aangemengde sago door en laat het 2 min. doorkoken en daarna afkoelen (niet ijzeren pan).
N.B. i.p.v. griesmeelpudding kan ook Calvé Vanillepudding worden gekookt.