Kookboeken: Kookbijbel

De omslag van het besproken boek.

Je zou zeggen het moet onder Shit staan, maar dit boek is zó erg dat het een aparte behandeling verdient. Zo'n ontzagwekkende culinaire trut heb ik nog nooit gelezen! Daar zijn Vreugdeloos en Yvet Retteketet en de Dikke Mossel en de Schele Hagedis cum suibus (we houden het culinair) niks bij.

Ik was bang voor een slechte vertaling, maar dit is zo'n ongelofelijk lulboek dat dat niks uitmaakt. Joelende aanstellerige puberale shit.

Als je de titel ziet dan weet je al dat het een kutboek moet zijn, omhooggeblazen door een marketingampagne. "Hoe vermarkten we een partij opgeblazen gekwaak". En jawel hoor: de Nederlandse culinaire zwaklullen en -kutten worden keurig ten tonele gevoerd. Vreugdeloos: "Wow! Segnit ontrafelt hier het geheim van de kok" O, dus die geeft toe dat ze tot op heden heeft staan leuteren. Broekbaard: "Een kookboek 2.0. De kwartjes blijven vallen." De Euro's bij hem ongetwijfeld, en hij vindt zichzelf dus tot nu toe ook niet meer dan een culinaire onnozelaar. Een voorwoord van de granaatappelpitjes-jood Ottolenghi. Nou ja, dan weet je het eigenlijk al.

Kijk eens naar deze tekst.
"Neem nou brood bakken. In het verleden zou ik een boek van de plank hebben gepakt dat bij mijn stemming paste. Naar wat voor soort recept en aanwijzingen stond mijn hoofd? Ging ik koken als een thuiskok, maar dan wel heel precies? Traditioneel? Modern? Als een op terroir en milieu gefixeerde lekkerbek? Geen wonder dat ik nooit kon bedenken waar ik voor ging. Ik maakte me veel te druk over de herkomst van mijn sorghummeel, of over de vraag of het mogelijk was om in een oud, krakkemikkig oventje een fougasse te bakken die net zo smaakte als de 'Fougasse met gruyère en walnoten' die uit een ommuurde tuin in Wales kwam. Maar toen ik eenmaal een basisrecept voor brood had ontdekt - en brood heeft de meest vaste standaardformule die er bestaat - merkte ik dat ik na het bakken van een paar broden geen bereidingswijze meer nodig had."
Bolle praat om mensen met nul culinair verstand te épateren. "brood heeft de meest vaste standaardformule die er bestaat" Godverdomme! Brood heeft duizend formules, onnozele kut! Dat kan toch niet zwakzinniger? Bloem, water, gist en zout: slechts vier ingrediënten, maar je kan er duizend verschillende producten van maken. Kan het Godverdomme stompzinniger.

"Als in een recept suiker staat en geen fijne tafelsuiker, kun je fijne tafelsuiker gebruiken of gewone kristalsuiker." Hier moet je voor gepromoveerd zijn.

Afdeling brood. Intro: 8,5 pagina's. Die kan gewoon d'r bek niet houwe. Onderafdeling Flatbread: Matzebrei. Wat is er Goddomme in de wereld mínder flatbread dan matzebrei?

Een ontzettend aanstellerig flauwekulboek. Een "Werd ik maar eens forsch geneuckt" boek.

VPRO recensie, altijd goed voor popi de popi: "De verhouding tussen pruimen en armagnac doet haar denken aan die tussen Charlotte Barlett en Lucy Honeychurch in A Room with a View."
Kwaaaaaak! Kwaaaaaaaak!

"Zo reist Segnit in haar boek de hele wereld rond, al kwam ze in de praktijk niet verder dan in de bibliotheek." Dat bedoel ik. Nep.

"Zelf eet ze op z'n tijd ook graag een quinoa-salade met geroosterde wortels." Je vraagt je af waar ze die wortels roostert.

Het omslag van de Smaakbijbel.

Dat heb ik ook nog geleend op de bieb. God Christus wat een kutboek, wat een aanstellerige flauwekul.

Bladzijden lang over chocolade met dit en chocolade met dat maar nul, zero over de klassieke gerechten van over de wereld met chocolade. Mexicaanse Mole poblano, Spaanse patrijs met chocolade, prik met prei en chocolade uit Bordeaux... Wel nergens op slaand gelul in de sectie "Chocolade met pinda's" om met pinda's goedkopere chocoladerepen te maken. Wat had je gedacht van pinda-rotsjes die toch in de VS ook overal te koop zijn?

"In luxe restaurants vindt u een bleke sint-jakobsschelp vaak bevend als een onschuldig meisje op de knie van een vieze oude plak bloedworst", laat je Godverdomme een keer neuken of zo...

Alsof je tientallen recepten "Geitenkaas met" dit of dat kunt geven zonder ook maar één keer te specificeren wát voor soort geitenkaas...

Dat Sanguinaccio gemaakt wordt van bloedworst en chocolade. Gelul. Dat Vatapá gemaakt wordt met pinda's. Gelul. En dit was slechts een heel kleine selectie uit de dwaasheden op de eerste 40 pagina's van het boek.