Kookboeken: Friet

Het Belgisch Frietenboek

De omslag van het boek met darop een tekening van een zak friet met mayonaise en een prikkertje erin.

Een slecht en raar boek. Het eerste hoofdstuk gaat over belgenmoppen. Geen friet-belgenmoppen, gewone belgenmoppen.

Culinair staat er de meest ongelofelijke kletspraat in. Dat Curnonsky een kok zou zijn. Dat Escoffier schrijft dat Pommes paille (stro-aardappelen) hetzelfde is als Pommes Pont Neuf (extra dikke frieten). Dat Pommes de terre soufflées (opgeblazen schijfjes aardappel) een soort friet zou zijn, elders vermeldend dat hij chips niet behandelt omdat het geen frieten zijn.

Aardig zijn de advertenties in het boek. Een advertentie van een frietkoten-bouwer, en van een friet-koten inrichter, en van de Friet-o-Matic, de friet-automaat.

Het Grote Frietboek

De omslag van het boek, met daarop een puntzak friet met mayo.

Met het ontstaan van dit boek heeft Ed Nijpels te maken gehad, maar wat en hoe blijft onduidelijk.

Hoofdstukken als "Vrienden van de Friet", "Haute friture" en "Waar eten BN'ers hun friet".

Culinair gelul zoals "De Béarnaise-saus is de moeder van de Hollandaise saus" en "Een bavette is een soort borstlap".

Het Volkomen Frietboek

De omslag van het boek, met daarop een tekening van een frietkot, de naam van de auteur (Paul Ilegems), en als ondertitel 'Een Belgische cultuurgeschiedenis'.

Goed boek, goede bibliografie, goede onderwerpen.

"De frietkottypes". "Traditie en vernieuwing in de frietkotwereld". "De bewogen geschiedenis van de frietrobot" (friet-automaten).

Alleen al de foto's kijken is een belevenis.

De Frietkot Cultuur

De omslag van het boek, met daarop een foto van een gesloten frietkot, de naam van de auteur (weer Paul Ilegems) en als ondertitel'Het laatste boek over België'.

Zelfde auteur en dus weer een goed boek.

Schitterende foto's weer. "Frietkraam van rivaal met buldozer verwoest". "Eddy Merckx: Ik eet gráág frieten maar ze moeten licht zijn" (reclame voor bakvet).

"Waarom de fritten Belgisch zijn". "Op zoek naar de Ware Belg". "Naar een nationaal symbool". "Het frietkot is ons" en een verhaal over het Frietkotmuseum.

Enuhh,

Friet, een omelet, paddenstoeleno.

(Friet, omelet met Lardo, Straw mushrooms.)

Ik mis nog twee boeken.

» Frietgeheimen
» Encyclopedie van de Friet

Zie hier onder Verhalen een serie prachtige oude foto's van Belse frietkoten, en zie onder Techniek » Aardappel een verhaal over friet bakken.

En onder Recepten binnenkort een aflevering "Friet met". Tartarensaus, Malt vinegar, rolmops...

(Hieronder: Brussel.)

Frietkraam De Corte in Brussel.