Kookboeken: Friet

Het Grote Frietboek

De omslag van het boek, met daarop een puntzak friet met mayo.

Met het ontstaan van dit boek heeft Ed Nijpels te maken gehad, maar wat en hoe blijft onduidelijk.

Hoofdstukken als "Vrienden van de Friet", "Haute friture" en "Waar eten BN'ers hun friet".

Culinair gelul zoals "De Béarnaise-saus is de moeder van de Hollandaise saus" en "Een bavette is een soort borstlap".

Het Volkomen Frietboek

De omslag van het boek, met daarop een tekening van een frietkot, de naam van de auteur (Paul Ilegems), en als ondertitel 'Een Belgische cultuurgeschiedenis'.

Goed boek, goede bibliografie, goede onderwerpen.

"De frietkottypes". "Traditie en vernieuwing in de frietkotwereld". "De bewogen geschiedenis van de frietrobot" (friet-automaten).

Alleen al de foto's kijken is een belevenis.

De Frietkot Cultuur

De omslag van het boek, met daarop een foto van een gesloten frietkot, de naam van de auteur (weer Paul Ilegems) en als ondertitel'Het laatste boek over België'.

Zelfde auteur en dus weer een goed boek.

Schitterende foto's weer. "Frietkraam van rivaal met buldozer verwoest". "Eddy Merckx: Ik eet gráág frieten maar ze moeten licht zijn" (reclame voor bakvet).

"Waarom de fritten Belgisch zijn". "Op zoek naar de Ware Belg". "Naar een nationaal symbool". "Het frietkot is ons" en een verhaal over het Frietkotmuseum.

Enuhh,

Friet, een omelet, paddenstoeleno.

(Friet, omelet met Lardo, Straw mushrooms.)

Ik mis nog een paar boeken.

» Het Belgisch Frietenboek
» Frietgeheimen
» Encyclopedie van de Friet

En later onder Verhalen eens een serie prachtige oude foto's van Belse frietkoten...

En onder Recepten binnenkort een aflevering "Friet met". Tartarensaus, Malt vinegar, rolmops...

(Hieronder: Brussel.)

Frietkraam De Corte in Brussel.