Het Belgisch Frietenboek
Een slecht en raar boek. Het eerste hoofdstuk gaat over belgenmoppen. Geen friet-belgenmoppen, gewone belgenmoppen.
Culinair staat er de meest ongelofelijke kletspraat in. Dat Curnonsky een kok zou zijn. Dat Escoffier schrijft dat Pommes paille (stro-aardappelen) hetzelfde is als Pommes Pont Neuf (extra dikke frieten). Dat Pommes de terre soufflées (opgeblazen schijfjes aardappel) een soort friet zou zijn, elders vermeldend dat hij chips niet behandelt omdat het geen frieten zijn.
Aardig zijn de advertenties in het boek. Een advertentie van een frietkoten-bouwer, en van een friet-koten inrichter, en van de Friet-o-Matic, de friet-automaat.
Het Grote Frietboek
Met het ontstaan van dit boek heeft Ed Nijpels te maken gehad, maar wat en hoe blijft onduidelijk.
Hoofdstukken als "Vrienden van de Friet", "Haute friture" en "Waar eten BN'ers hun friet".
Culinair gelul zoals "De Béarnaise-saus is de moeder van de Hollandaise saus" en "Een bavette is een soort borstlap".
Het Volkomen Frietboek
Goed boek, goede bibliografie, goede onderwerpen.
"De frietkottypes". "Traditie en vernieuwing in de frietkotwereld". "De bewogen geschiedenis van de frietrobot" (friet-automaten).
Alleen al de foto's kijken is een belevenis.
De Frietkot Cultuur
Zelfde auteur en dus weer een goed boek.
Schitterende foto's weer. "Frietkraam van rivaal met buldozer verwoest". "Eddy Merckx: Ik eet gráág frieten maar ze moeten licht zijn" (reclame voor bakvet).
"Waarom de fritten Belgisch zijn". "Op zoek naar de Ware Belg". "Naar een nationaal symbool". "Het frietkot is ons" en een verhaal over het Frietkotmuseum.
Enuhh,
(Friet, omelet met Lardo, Straw mushrooms.)
Ik mis nog twee boeken.
» Frietgeheimen
» Encyclopedie van de Friet
Zie hier onder Verhalen een serie prachtige oude foto's van Belse frietkoten, en zie onder Techniek » Aardappel een verhaal over friet bakken.
En onder Recepten binnenkort een aflevering "Friet met". Tartarensaus, Malt vinegar, rolmops...
(Hieronder: Brussel.)