Bibliografieën

Z

Zeelust
Ondertitel Van Texel tot Zeeland Culinaire Kustgids
Jonah Freud, Cijn Prins
Amsterdam 2017

De Waddeneilanden en de noordkust waren te ver voor deze twee Amsterdamse wijffies.

Een boek als The Food Lovers Guide to France, dus hotels, restaurants, bars, winkels worden besproken, maar met één groot verschil en dat is dat Wells in tegenstelling tot Freud wél verstand heeft van culinaire zaken.
Daarnaast: in "twee en een halve week" 122 zaken serieus bezocht hebben, zeven per dag, dat is natuurlijk goedkope oplichterij.

(Die Cijn Prins is de culinair -ook- mislukte dochter van die Freud.)


Zelf Gebakken
Ondertitel Vers uit de Oven
Albert Mol
Weert 1986

Albert Mol heeft twee kookboekjes doen verschijnen, dit en ook Feestelijke Hapjes voor Iedere Gelegenheid.
Over dat andere boek schreef ik "Je bent misschien geneigd te denken dat het wel niet veel zal zijn, maar pas op: de recepten zijn prima".

Je merkt aan dit boek dat Mol behoorlijk professioneel was. Hoofdstukken als Gebak van Cake- of bladerdeeg, van zandtaartdeeg, van gistdeeg, van biscuitdeeg, van soezendeeg, en ook nog van frituurdeeg. Daarnaast koekjes, klein gebak, wafels en taarten.
Bij die koekjes klassiekers als sprits, zandkoekjes, amandelmoppen en janhagel.

Meerdere recepten van hartig baksel ook.


Zola à Table
Robert J. Courtine
Parijs 1978

Een erg belangrijke culinair auteur, en een prachtig boek.

Het refereert steeds, met citaten, aan zaken die in de boeken van Zola worden gegeten. Volgt commentaar van Courtine, volgt een wijnadvies, volgt het recept.

Je leert er veel uit, of misschien moet ik zeggen je vindt er veel dingen in die erg essentieel zijn, maar die je bij anderen nooit leest. Gnocchi werden in Frankrijk altijd van griesmeel gemaakt; Salade russe (wij noemen dat Russisch ei) hoort met vis én vlees; dat je schelpdieren “lawaaierig” moet wassen (hard schuddend tegen het opengaan, waarbij ze hun sapjes zouden verliezen).

Leuke anecdotes. Een dik persoon ging met Curnonsky, ook dik, ergens in Normandië kreeft eten. Op de kaart stond "Prijs naar gelang dikte". Curnonsky: "Dat wordt een dure grap..."


Zonde & Berouw
Marion Pauw, Tom Kellerhuis
Houten zr. jr.

Zoals al het werk van Kellerhuis is dit een flauwekul-boek. "Bij pizza denk je aan een van het vet druipende deegschijf". Zie Kletsmajoren » Keldermuis.