Bibliografieën

W

Weet Wie je Eet
Ondertitel Hoe Beroemde Figuren op de Menukaart Belandden
Marcel Grauls
Amsterdam 1999

Een heel aardig boekje.

Kir Royale: Félix Kir.
Savarin: Brillat-Savarin.
Sandwich: de Graaf van Sandwich.

Enzovoorts, en overal een mooi verhaal bij. 12 pagina's over Bismark, in verband met de Bismarck-haring.

De soep van Agnes Sorel (altijd met één borst bloot) en de zeetong van Escoffier.

Inclusief een "Klein lexicon van culinaire eponemen" en een beknopte bibliografie van alle uitgebreid behandelde personen.


The Whole Cow
Ondertitel Recipes & Lore for Beef and Veal
Christopher Trotter; Maggie Ramsay
Londen 2013

Ik bespreek het boek onder Kookboeken » Kop tot staart.

Enkele trefwoorden.
Dit is weer een van die van kop tot staart boeken waarvan de titel -ook- orgaanvlees doet vermoeden, maar van welk laatste nauwelijks sprake is.
Enorm veel geleuter.
De recepten die erin staan vind je in elk kookboek.


Winkler Prins Culinaire Encyclopedie
W. J. Fennema (red.)
Amsterdam 1984

&
Culinaire Encyclopedie
C. E. Haitsma Mulier-van Bennekom (red.)
Amsterdam 1957

Twee nuttige boeken, waarvan het eerste een bewerkte heruitgave van het tweede, veel uitgebreider is en ook uitgebreider geïllustreerd.

Nuttig. Verder valt er structureel niets positiefs of negatiefs over te zeggen.


With Bold Knive and Fork
M. F. K. Fisher
Londen 1983

Fisher is een van de grote culinaire auteurs, en ook nog een die haar boeken doorspekt met verhalend proza, wat door Auden werd geprezen als het mooiste Engelse prosa. Updike: “A poet of the appetites”.

Drie belangrijke boeken: The Art of Eating, The Cooking of Provincial France, en dit boek. The Art of Eating is autobiografisch, levend in Frankrijk, Zwitserland en Amerika, etend en kokend. Provincial France moge duidelijk zijn.

With Bold Knive and Fork is voornamelijk proza, gastronomisch bespiegelend proza. Wel klassiek ingedeeld in hoofdstukken over voorgerechten, soep, vis enzovoorts.

Fisher is goed in titels. Ik citeer enkele hoofdstuk-titels. "A Recipe for Happy Hens (eggs)", "The Trouble with Tripe (inards)", "Having Fallen into Place (vegetables)", "One Way to Stay Young (salads)", "Some Ways to Laugh (drinks)".