Bibliografieën

H

La Haute Cuisine Française
ondertitel Les Cent Recettes du Président
Académie des Gastronomes, en Académie Culinaire de France (red.)
Parijs 1975

In 1971 verscheen de voorloper van dit boek, onder dezelfde redactie, Cuisine Française. Zeer klassieke Franse keuken. Je wordt doodgegooid met truffels en foie gras.

Vier afdelingen: voorjaar, zomer, herfst en winter, elk met twee keer 12 of 13 menu's, lunch naast diner, met de recepten van de gangen en wijn-suggesties.

Voorin enkele bladzijden over salades, over kaas, en over wijn. En verhalen over apéritifs, koffie, digestifs, sigaren en likeuren.

Een voorbeeld van een menu, het vierde diner van de zomer. Vichyssoise, gegratineerde rivierkreeft, gevogelteborst Maryland, Paulienne saus, kaas, koffie-parfait, fruitmand.

Een zeer slechte inhoudsopgave; je kan er niks in vinden.


De Herenkookclub
Ondertitel Home-cooking met Geheimen van Topchefs
Tom Kellerhuis
Houten 2015

Zoals al het werk van Kellerhuis is dit een flauwekul-boek. "Ik ken bijna niemand die een ei durft te pocheren". Zie Kletsmajoren » Keldermuis.


Histoire de la Cuisine
Pierre Waleffe
Parijs 1967

Er is iets onprettigs aan dit boek. Gesuggereerd wordt dat de hoofd-auteur Alexandre Dumas is, en daarnaast die Waleffe, maar dat is niet zo. Citaten uit Dumas' Le Grand Dictionnaire de Cuisine vermengd met verhalen van die Waleffe, waarbij het voor iemand die Dumas niet goed kent totaal niet duidelijk is van wie de tekst is. Ik heb het niet geteld maar ongetwijfeld dat de teksten van Waleffe sterk die van Dumas overtreffen.

De teksten van Waleffe overigens zijn of overbekende zaken, of flauwigheden, of gezochte praat.

Het boek is profuus geïllustreerd, maar op een Wichtigmacherige manier.

Maar goed. De geschiedenis in de westerse landen, van het koken en het eten.


How to Eat Better for Less Money
James Beard, Sam Aaron
New York 1954

Een aardig boek waaruit je veel opsteekt. Niet zozeer over goedkoop eten trouwens.

Dat er in Amerika cognac door de Steak tartare gaat. Dat lams-schenkel Lamb shanks heet, maar varkens-schenkel Pig's hocks. Hoe je Corned beef maakt. Dat er ook Turkey tonnato bestaat. Dat gewoon bonenkruid Summer savory heet (en bergbonenkruid dus Winter savory mag ik aannemen).

Een goed en uitgebreid verhaal over groenten à la grecque. Idem over het maken van Duxelles.

"Daube aixoise (this freezes well)"

Enkele foutjes. Dat je varkenspoten à la Sainte-Menehould in passeerdoek wikkelt. Nee, strak opbindt met repen passeerdoek. En die kaas die genoemd wordt heet Zollikofen, niet Zolikoffen.


Sylvia Witteman
De Huisvrouw-monologen
Amsterdam 2013

Geen kookboek, hoewel de monologen en dialogen veelvuldig over koken gaan.

Enkele recepten, en zoals we bij Witteman gewend zijn, góede recepten.
Groentesoep, Gehakt met snijbonen, Sudderlapjes (de trend is nu wel gezet), Mac & cheese, Kippenlever-pâté, Ossobucco, Risotto milanese.

"75 gram boter (nooit margarine)".