Kookboeken: Albert Mol

Feestelijke Hapjes voor Iedere Gelegenheid

Albert Mol heeft twee kookboekjes doen verschijnen, dit en ook Zelf Gebakken, beide uit 1986.

Ik schreef onder Bibliografiën dat je misschien geneigd bent te denken dat het niet veel zal zijn, maar pas op. De recepten zijn prima, de truffel en de kaviaar vliegen je om de oren, en veel recepten brengen je op ideeën: garnalen-aardappel kroketten bijvoorbeeld.

Die kroketten doen denken aan Tuna burger en aan Perkedel.
Mol geeft trouwens relatief veel kroketten-recepten. Champignon-eierkroketten, kaaskroketten met amandelen, en ook een mooi recept van Emmentaler-kroketten waarin hij runderbouillon gebruikt.

Ook mooi: roquefort-balletjes op basis van rundergehakt (wat ook een soort kroketjes zijn). Of artisjokken met kreeft.

"Gezellige dingen" maar zeker niet simpel.

De voorkant van het boek, met daarop veel schalen met allerlei hapjes.

Zelf Gebakken, Vers uit Eigen Oven

Dit is dat tweede boekje.

Je merkt ook aan dit boek dat Mol behoorlijk professioneel was. Hoofdstukken als Gebak van Cake- of bladerdeeg, gebak van zandtaartdeeg, van gistdeeg, van biscuitdeeg, van soezendeeg, en ook nog van frituurdeeg. Daarnaast hoofdstukken over koekjes, over klein gebak, wafels, taarten...
Bij die koekjes klassiekers als sprits, zandkoekjes, amandelmoppen en janhagel.

Meerdere recepten van hartig baksel ook. Beierse kaantjeskoek, wat doet denken aan die cake met spekjes uit de Médoc.

Twee dingen kloppen niet, het recept voor zuurdesem (dat maak je niet met gist) en het donut-recept (die kook je voordat je ze bakt)

De voorkant van het boek met daarop witte ring-vormige koekjes.

Giethoorn

Mol woonde in Giethoorn, en verkeerde daar in die groep rond Rijk de Gooyer. Herman Pieter de Boer, Eelke de Jong, Andrea Domburg, Peter van Straaten.

Ik ben daar een paar keer geweest, want een van hen was een jeugdvriend, Pieter Nouwen.

Ik geloof niet dat ik ooit ergens ben geweest waar méér werd gezopen dan daar...

(Mooi verhaal. Rijk werkte als knecht in de bakkerij van zijn ouders. Daar betrapte hij ooit een jongen op het stelen van een brood. Flink wat slaag gegeven. Anton Geesink.)