Kookboeken: Aanbod 2021

De webpagina van het CPNB met daarop de longlist voor het Gouden Kookboek.

Prijzen

10 titels op de longlist voor het Gouden Kookboek 2021- Ik heb de longlist daar niet kunnen vinden maar wel de shortlist.

» De bijbel van de Indiase keuken. Paulami Joshi. € 33,99
» Een kookboek. Seppe Nobels. € 45,00
» Homakase. Oof Verschuren. € 34,99
» Job en Perry: een klootzak-proof boek. Perry de Man ; Job Pattinasarany. € 29,99
» Toko Lo Lola van Ruler. € 29,99

Die prijzen...

Na enig zoeken toch de longlist gevonden. Zie hier (nieuw venster).

Hieronder ziet u het winnende boek. De derde foto hier dat zijn de winnende boeken van een ándere competitie, het Kookboek van het Jaar, georganiseerd door die suffe popi-bende van Food and Friends (zie Kletsmajoren » Food and Friends). Een gekozen door de jury ("allemaal vakmensen" maar er zat er niet een bij waarvan ik de naam kende) en een als publieksprijs.
Zie hier (en weeeeer een nieuw venster).

Het winnende kookboek op de Libris site, Een Kookboek, van Seppe Nobels.

Uitgevers

Zoals u misschien gezien hebt in die longlist wordt de kookboekenmarkt beheerst door twee uitgevers, Fontaine en Carrera Culinair. En over die uitgevers heb ik een hele duidelijke mening: de een geeft nog suffere boeken uit dan de ander.

Van Carrera heb ik een foldertje. Dat is de uitgever van die ongelofelijke shit-bijbels: Pizzabijbel, Soepbijbel en noem maar op.
Enkele titels en dan weet je het wel. Daphne Likes Kookboek (Daphne Schipper), De Kracht van Kruiden, Cocktails met Tess, World of Veggies... Boeken van die suffe Wateetons, van die blaaskaak Sergio Herman, en van die veelkwaker Anthony Bourdain.

Van Fontaine heb ik geen foldertje, gelukkig niet, maar oordeel zelf hier (Ja! Nieuw venster!). De pijnboompitten-knager Otto Lengi voorop, om over Yvet Retteketet maar helemaal niet te spreken.

De twee kookboeken van het jaar, van Food and Friends: Bistro Manon (jury) en Uit de Keuken van Fatima.

Boeken

Het feit dat de gemiddelde Nederlander culinair nog stommer is dan een regenworm moge overduidelijk blijken uit het reclame-materiaal wat je dezer dagen over je heen krijgt.

Jamie Oliver: Samen Eten. Nadiya Hussain en nog een hele rits verdere allochtonen. De Koolhydraatarme Bijbel. Van Boven's Leftovers: die flutrecepten uit de Volkskrant van Het Kokerellende Nijlpaard op Dieet, waarbij tips over wat te maken van de leftovers, waarvoor je dan wel steeds opnieuw boodschappen moet gaan doen. Joel Broekbaard e tutti quanti.

Sylvia Witteman krijgt het boek Thuis Koken opgestuurd, verpakt in een magnetron. Ze schrijft Wat een debiele verkwistende onzin. Schande.

Bijbels en smaak

De Nepchinees van de Volkskrant publiceert een stukje over die shit-bijbels van Carrera. De Veganbijbel van het platform Green Happiness dus dan weet je het wel, de Koolhydraat-arm bijbel van Vreugdeloos (onderstaande foto is uit mijn binnenkort te verschijnen Lamskoppen bijbel).

En op dezelfde dag een ander lulverhaal over al die nieuwe "Smaak-boeken", met van die bolle praat van "smaak is het belangrijkste ingrediënt", en "Een nieuw soort wereldkok en de opkomst van de plantaardige keuken", van die taal waarvan zelfs de grootste geil-aap impotent wordt.
"wilde paddestoelen tartaar met edelgist-soubise en rode quinoa", "zeven bereidingen van bloemkool", "geroosterde bloemkool in kurkuma-kefir"

"Met uien, specerijen en peper voeg je extra smaak en vurigheid toe". Goh! "Het kikkererwtenmeel bindt de saus". Goh!

Otto Lengi, Paskwal Lalhay en dat restaurant Yerba komen voorbij. Allemaal van die hijgend en met slijmslierten uit de mond achter de hypes aanrennende types.

Naast Carrera komt natuurlijk ook die andere uitgever van culinaire drollen ter sprake. Drie van de zes besproken boeken zijn van Fontaine.

"Met hun niet-westerse achtergrond [...] is een breed scala aan smaakpaletten de keukens binnengekomen". Voor culinaire proleten wel ja.

Een grote hoeveelheid aangebraden lamskoppen.