Kletsmajoor Yvet Retteketet

Een interview met dat mens in de Volkskrant. Bolle inhoudsloze praat, van het soort dat je vindt in boeken waarin je wordt verteld hoe je maatschappelijk aan de bak moet komen.

"Ik kom pas uit bad als ik globaal een idee voor een nieuw gerecht heb." Of die Godverdomme ooit wat anders doet dan knippen plakken op Engelse kooksites...

"Je kunt niet creatief zijn als je niet even de boel kunt loslaten." Kwaak! Kwaak!

"... zijn er opnames voor televisie en sta ik ondertussen te testkoken voor mijn nieuwe kookboek." Kan het allemaal nóg achterlijker...

"... op en van mijn reizen naar Japan", de culinaire stinkscheten latende windbuil.

Yvette van Boven kookt met Waddenzee-garnalen.

Yvette van Boven aka vroeger Het kokerellende nijlpaard, tegenwoordig Het kokerellende nijlpaard op dieet, daar willen we weinig woorden aan vuil maken, maar ja, de hoeveelheid domme praat die ze over mijn hoofd uitstort dat gaat je verstand te boven.

Hierboven "garnalen uit de Waddenzee".
Foto van een scampi uit de Middellandse Zee en vier roze garnalen van de West-Afrikaanse kust.
De week erna "Snij de aubergine waaiervormig in plakken vanaf de kroon." Foto ernaast van een aubergine, waaiervormig gesneden vanaf de bolle kant.

Focaccia met peren en zoute honing. Ik zou zeggen zoek eens op pear honey salt. Daar heb je "haar" recept. En dat jatten is bij haar schering en inslag. Risotto met kaki bijvoorbeeld. Zoek eens op risotto persimmon.

Bij een selderijknol "een eetlepel venkelzaad". Ik dacht eerst als die geen dubbel kunstgebit heeft dan vreet ik een bezem, maar later bedacht ik dat het natuurlijk zonder enige kennis van zaken en zonder het zelf te maken overgepend is van internet...

Yvette van Boven laat haar haren in het baksel hangen.

Yvette van boven laat d'r haren in het baksel hangen...

Sodabrood, VK magazine.
"1 eetl. treacle (stroop) of bruine suiker" Of we hier geen suikerstroop hebben.
Volgt een recept "om de restjes op te maken". 12 nieuwe ingrediënten nodig.

"Meloen-tomatengazpacho met rivierkreeft (of geitenkaas)." "Gedroogde knoflook, vers van het land." "Frikandel wordt overal ter wereld gegeten." Frikadel ja. "Papaya smaakt als weke meloen." Nooit gehoord dat je dat altijd met limoen eet.

Yvette van Boven gebruikt een menghaak in plaats van een deeghaak.

Een menghaak gebruiken in plaats van een deeghaak...

"De hazelaar groeit heel recht omhoog". Dat zijn de zuigers, botanisch veenlijk. Daar maak je een herdersstaf van. En het heet niet Lambert nuts maar Lamberts filbert.

Op één bladzijde in het Volkskrant Magazine, "Brandgevaar", 11 domheden.
Dat szechuan peper "eigenlijk een bes" is, de suffe doos. Dat is een miniatuur sinaasappeltje.
"Kunt u geen toban djan [nette mensen schrijven douban jiang] vinden gebruik dan zwarte bonensaus met knoflook en zoute sojasaus". Kan het allemaal stompzinniger, zoute sojasaus toevoegen aan iets waar al taotjo in zit... En wel lullen over douban jiang maar niet weten wat het feitelijk is: tuinbonensambal.

Yvette van Boven gebruikt een menghaak in plaats van een deeghaak.

Een frituurthermometer in de melk...

"Ik heb veel munt in mijn tuin en besloot er iets anders mee te maken dan thee. Ik haalde lamsvlees en bereidde een heerlijk muntmaaltje." Alsof Godverdomme munt voor thee hetzelfde is als munt voor muntsaus!

Hoe je besodemietert wordt met die video van dat Cannelées maken, afgezien van het feit dat er geen ruk klopt van het recept. Het gaat de oven in, en als die weer open gaat staat alles totaal anders... Ze vállen simpelweg uit die koperen vormpjes, ja zeker, ja natuurlijk. In werkelijkheid sta je je de pleuris te bonken met die dingen om ze eruit te krijgen.

Dat de blauwschimmel van Roquefort oorspronkelijk een schimmel van roggebrood is. De klok horen luiden over die herder die zijn roggebrood én zijn kaas liet beschimmelen.

Hoe je overgebleven lasagne kunt gebruiken: "Bak het lekker op in een voorverwarmde oven". Die moet Godverdomme de Johannes van Dampprijs krijgen.

Yvette van Boven gebruikt een suiker-thermometer in de frituur.

Een suikerthermometer in de frituur...

"Waar kunnen ze mij 's nachts voor wakker maken? Ja, u hoort het goed. Bonen in elke vorm."
Twee jaar geleden: "voor portobello's". Een jaar geleden: "voor burrata".
Het moge duidelijk zijn: die mag je voor wat voor vreten dan ook elke nacht op elk tijdstip wakker maken.

"Yvette verruilde haar Parijse appartement voor een huis in Ierland." Nep. Voordat die boeken goed begonnen te lopen moest ze Parijs uit geldgebrek verkopen. (Kwade tongen zeggen dat ze Parijs moest verkopen omdat ze er met die vette reet niet meer door dat smalle deurtje kon.)

Dat ze bij haar in de buurt in Ierland begonnen zijn met waterbuffels voor mozzarella. In Groningen al 15 jaar geleden, suffe doos.

"Ik haalde flink adem, sprong op mijn maaitractor"
Zie je het gebeuren met die vette reet? Woehahahahahaha!

Enorm vieze gefrituurde spullen.

Altijd als ze wat laat zien dan is het vieze of mislukte zooi. Zie die gore "kerst-frituur" hierboven. Zie die twee gebakken drollen hieronder. Zie de laatste foto met "kroketten van de derde verdieping af gegooid".

Laatst gerechten uit "een van mijn favoriete vakantielanden Mexico". Alsof ze die daar binnen laten met die vette reet. Die zijn wel wijzer. En dan "Mexicaans" gaan koken met Feta en met Mozzarella... Met "adobosaus (blikje bij de Mexicaanse producten in de supermarkt)": gelul. En "ceviche van bloemkool", de zwakzinnigheid van het idee...

"Braad de kippendijen, eerst op de huid", het kan niet stompzinniger...

Laatst bakte ze in de Volkskrant een bramentaart voor een merel. Kan die Godverdomme nou niet gewoon het riool in zakken?

O ja! Ik schreef ooit een serie over haar. Zie hier (nieuw venster).

Enorm vies uitziende bakjes met iets raars erin.

O! En nog wat. Die recepten in de Volkskrant, daarvan moet je eens een Google doen op de hoofdingrediënten in het Engels. Altijd jatwerk. Net nog. Pompoengnocchi met salieboter. Zoek eens op pumpkin gnocchi sage. Honderd recepten van Pumpkin gnocchi with sage butter. Kassa!

Yvet van Boven / Gaat ons een kooltje stoven!

(Tegenwoordig kookt ze met koffiedrab. Je moet toch wat als je een suffe doos bent...)

Misvormde kroketten.