Kletsmajoren: Vegetariërs

Worsten hangen op de markt in Bordeaux. Bordje met

Vagoterische bespiegelingen

(Alle foto's: de jaarlijkse hammen- en worstenmarkt in Bordeaux.)

Ik ben een boekje aan het schrijven dat als titel gaat krijgen Flicker op met je vleesvervangers!. Ondertitel Simpel en lekker koken met eieren, kaas en tofu. Ik heb dus niks tegen een hele stapel vegotarische gerechten, nee. Ik eet zelf in zeven dagen een maal vlees, een maal gevogelte, twee maal vis, een maal ei, een maal kaas en een maal tofu. En niks om milieu of gezondheid of andere popi shit, maar omdat ik het lekker vind. En mooi uitdagend voor wat het koken betreft.

Achterflap
"Ik ken heel wat gerechten met kaas of ei of tofu die een stuk lekkerder zijn dan het gemiddelde vlees- of visgerecht.
Simpele saus van jonge komijnekaas, krieltjes, sperziebonen.
Heerlijk!
Zoete ui, bonen in tomatensaus, ovenschotel, eieren erover breken, oven.
Heerlijk!
Blokjes tofu frituren, rijst koken, tauge blancheren, pindasaus.
Heerlijk!"

Rauwe hammen op de markt in Bordeaux.

Popi

Er komt als voorwoord een verhaaltje in over dat kip zonder kop-gekakel van die culinaire zakkewassers in de krant. Daarvoor verzamelde ik een tijdje knipsels. Het belangrijkste wat je eruit kan opmaken is dat voor die elkaar na-papegaaiende oetlullen vegetarisch koken synoniem is met groenten koken.

De granaatappel-pitjes knagende Otto Lengi: "...een open vuur midden in het restaurant, vooral voor groenten natuurlijk".

De super-popi Klootweg, in één artikel: "duurzaam", "restwarmte", "uit het seizoen", "lokaal" (daarom kreeg ie in Utrecht geen citroentje in zijn Spa, God Gristus), "crème van geroosterde eikeltjes" de eikel, "zeewier heeft de toekomst". Als je één zo'n culinaire paardelul hebt gelezen dan heb je ze allemaal gelezen...

De op verschillende manieren pastinaak gebruikende Janneke Vreugdeloos "kookt vegetarische klassiekers". Allemaal allemaal overpennen. Allemaal allemaal van de ene popi naar de andere. Risotto, quinoa, slowcooking, edamame... "De bietentartaar is een blijvertje". En wat was die klassieker? "Geroosterde spitskool met spicy pinda-sesamdressing".
(En dan natuurlijk weer zo'n ontzagwekkend aanstellerige foto erbij, de giecheltrut van 14 uithangend. Dat mens is ruim in de 50 ja. Als je nog geneukt wil worden zeg dan dan gewoon.)

Twee van die trut-hola's van de Volkskeuken. "Met kaas en spekjes wordt het lekker maar het kan ook met flink wat mosterd en gebakken ui". Ben je dan te stom of ben je dan te bescheten om wat aardigs te verzinnen? "Ik maakte een tafel vol Indiaas eten en verving de kip door vegastukjes". Alsof er Godverdomme geen duizend India'se vegetarische gerechten bestaan... Nooit van eieren gehoord, laat staan van Panir.

Hitske Verspille nu. "Het restaurant serveert een aanlokkelijk zorgvuldig groentenmenu". "De gevulde portobello en de gefrituurde brie zijn gelukkig verleden tijd". Hoezo gelukkig als je goed kan koken? Nee, je krijgt nou "sappige koolrabi met geroosterd hennepzaad", eindelijk. Met "Normandische cider", goh. "Gele courgette opgeleukt met duindoorn". "...het Zwitserse harde kruidenkaasje, 'Een soort chique Boursin' zegt de chef, dat vinden we leuk", Gristus mens val eens in de plomp of zo... "Groentechef Niven Kunz is terug en hoe", gelukkig maar, ik kon al niet wachten op die Nieuwe Kunst. "Tegenwoordig geld hoe lokaler en hoe meer van het seizoen hoe beter". Als je van toeten nog blazen weet van smaak dan wel ja.

Dat krantenvolk geilt trouwens op vagoterisch knagende joden. Een week later was het bij hier Jigal Krant (ik verzin die naam niet). Die knaagt op kikkererwten.

Dunne lange worsten op de markt in Bordeaux.

Problemen

Vigoteriërs hebben wel meer problemen.

Ze kunnen niet koken. Ga eens naar de gezonde winkel. Gerookte tofu bijvoorbeeld. Acht soorten, met dit erdoor, met dat, met zus, met zo. Seitan met dit smaak, met dat smaak, noem maar op. Je zoekt je te pleuris als je naturel gerookte tofu of seitan wil kopen.

En nog wat: ooit een vegatoriër ontmoet met gevoel voor humor? Kijk.

Nog meer worsten op de markt, hier met opschrift 'Catalaanse worst'.