Kletsmajoren: Keldermuis

Geachte heer Keldermuis

Ik ontving van iemand die net als ik ook graag hard wil lachen om Hollandse culinaire ignorantie uw boeken De Herenkookclub en Zonde en Berouw.
Aan die heren ben ik begonnen, en ik moet zeggen: het is gelukkig weer volkomen het vertrouwde niveau van Het roer om! Ik ben nu op pagina 58, en ik ben nog geen enkel recept tegengekomen zonder een bêtise erin. Chapeau! Als hoofdredacteur van HP De Tijd maakt u zich toch maar weer terdege waar.

Als altijd uw hoogachtende luis in uw culinaire pels
Dr M W J M van Thiel

De omslag van hety boek, met daarop wat keukengerei.

De Herenkookclub

Eind pagina 15 begin pagina 16 wordt Noma afgekraakt, begin pagina 36 de hemel in geprezen.

Op de achterflap een kurkentrekker van dat soort met die twee armen, dat soort voor mensen die eens in het jaar een fles opentrekken.

Foto's pagina 5 en 6: met z'n vieze kop zonder petje zowat in een pan geduwd.

"vetkoek met oesterbraaioli", "baobabhangop", Spring rolls met gerookte makreel...

Van 23 recepten heb ik genoteerd dat er pertinent gelul in staat. Eggs Benedict met spek. Garnalenkroketten zonder vis- of garnalenfond.

Dat als je met nieuwe haring werkt, dat je ze dan gekaakt moet kopen, goh!

Ontiegelijk gelul over het bakken van een omelet. "Wip de pan op door zachtjes met je vuist op de steel te bonken".

"Ik ken bijna niemand die een ei durft te pocheren". Ken je nagaan wat een culinaire nul het is.

Tom Keldermuis heeft het stiekeme van Van Damp, alleen hij is dommer. Die "Gastronomisch Grootmeester" wordt ook nog sprekend ingevoerd, je vraagt je af hoe het nog erger zou kunnen. "Een van Nederlands grootste critici culinair gezien". Ja, in het land van de blinden, dat wel ja. "Culinair scherpslijper": culinaire lulkop kan je beter zeggen

"wijnvriend Hamersma". Wegwezen!

En dan dat verhaal van dat hij een homo is die zich "moest invechten in de Surinaamse familie van zijn vriend", dat ie dat deed door pom te maken, "Tom Pom", kan het apelulliger.

(Net als het volgende boek een nergens op slaande kwaaktitel.)

De omslag van het boek met daarop beide auteurs, zij als duivel, hij als engel.

Zonde en berouw

Met Marion Pauw. Dat rijmpt.
"haar drukke bestaan" maar "Ruim een half jaar lang kookten we een à twee keer per week lange dagen".

Ordinairder vormgegeven, dat bestaat niet. Goedkoop en schreeuwerig.

Veel flauwekul. Banana pancakes, crabcakes Benedict, zoute haring met kaviaar. Hamburgers maken van tartaar; net als De Dikke Damp.

Nergens op slaande kletsrecepten voor French toast, blinis, gazpacho, citroenkip, hummus (die zonder tahin).

"Bij pizza denk je aan een van het vet druipende deegschijf".

Steak tartaar: "De slager vragen het vlees door de vleesmachine te halen", de culinaire boerelul.

"Het is heerlijk om je eigen fonds te trekken, maar je kan ze ook krijgen in de supermarkt". Goh!

De omslag van het besproken boek, met de auteur in kokskleding erop.

Het roer om

"Journalist laat zich omscholen tot chef-kok", dat zou ie wel gewild hebben. Laat zich omscholen tot kokshulp, ja, en zelfs dat is mislukt. Zie Wiki.

Er is met dat boek iets heel raars aan de hand. Totdat ie in München gaat werken staat het bol van de lulkoek en leuterpraat, vanaf München geen lulpraat meer maar daarna bol van de lulkoek weer.

Caesar Salad "gemoderniseerd met biologische boerenkool" God Gristus... "met onkruidenboter", "de vleestomaat zonder vlees met buffelmozzarella".

"De chef kan met moeilijke, gedurfde, goedkope ingrediënten uit de voeten, kalfstong bijvoorbeeld". Wow! "twee voorgerechten: dan ook twee nagerechten". "Hoewel ik de oester nauwelijks proefde, was het een heerlijk hapje".

Rugspek. Dat heet vetspek, ja. Lamsnek met yoghurt. Dat heet Mansaaf, ja. "geb.aardappel": "geb.aard" schrijf je dat in de keuken. Ballota ham: Bellota ja.

Bospeen met passievrucht, vreet het zelf. "seizoensgebonden smaakcombinaties zoals rode kool-appel-jenever". "Neem Roquefort (of truffel)". "verjus (azijn van onrijpe druiven)": niks azijn; sap.

"Ik vond mijzelf namelijk een goede kok". "gnocchi, ravioli, friet, spinazie, kabeljauw, cannelloni, aubergine, pommes Dauphine [dauphine, ja], aspergesoep: De helft van de geroepen termen kende ik nog niet eens" schrijft onze superkok. "het koken van groenten -wat wij in vaktermen blancheren noemen-".

"voor raviolideeg heb je harde tarwe nodig". Harde tarwe gebruik je voor pasta die je droogt. Ooit wel eens van gedroogde ravioli gehoord, superchef? "met een speciaal raviolivormpje de ravioli's uitdrukken". Ja, als je ravioli maakt net als tante Truus wel ja.

"erwtensoep te snel opgewarmd waardoor die zuur geworden was". Lees "erwtensoep te langzaam afgekoeld waardoor die zuur geworden was". "prefab maaltijden urenlang in stoomovens plaatsen". "Zeebaars is het lekkerst als het duurzaam aan de lijn wordt gevangen". "Poussin par d'œuf vert", kuiken door van ei groen. Vadouvanroom met "30 gram vadouvan". Drie gram is al te veel.

Dat gegrilde paprika's uit een pot een stuk duurder zijn dan "het zelf te doen". Kas-paprika's grillen in plaats van gegrilde openluchtpaprika's uit Zuid-Europa in een pot kopen. Nooit never ever ook maar één seconde aan "smaak" denken.

"Chef-kok René Redzepi ziet zijn vrouw en kinderen hooguit 10 minuten per dag". Is dat dan een enorme lul of is dat geen enorme lul?

Een foute man; hij is/was bevriend met Johannes van Damp, Petra Mossel en Ronald Hoepel.