Kletsmajoor de Telegraaf

(De foto's van vandaag: een oud en een nieuwer exemplaar van Kookboek van de Noordbrabantse Christelijke Boerinnenbond en idem Ons Kookboek van de [Vlaamse] Boerinnenbond. Ik bespreek ze onder Kookboeken » "Huishoudscholen en boerinnen", het tweede artikel daar. Daarnaast ook nog het later verschenen Ons Bakboek, ook van die Vlaamse boerinnen.)

De kaft van Kookboek, met tekeningen van fruit, kaas en een pan op de nieuwere editie.

De Volkskrant is toploper kletsmajoor, Janneke Vreugdeloos en Broekbaard van de NRC kunnen er fors flink wat van, maar ook de Telegraaf mag er wezen.

Hierna wat ik op één pagina vond.

Recept Tjiem tjiem kip. Noem dat gewoon kip met gedroogde lelieknoppen en vertel erbij waar je die knoppen kunt vinden. In de Chinese toko dus. En de combinatie van dark soy met zoete ketjap is natuurlijk van de pot gerukt. "Voeg de Madame Jeanette peper toe. Verwijder de Madame Jeanette peper." Waar slaat dat nou op? En hoe moet je die dan toevoegen? Maar ja, het is uit een boek van uitgeverij Fontaine...

"De Jumbo kroepoek is van een rijke smaak. Toch kunnen we niet uitsluiten dat het door een concurrent is gemaakt." Nou jullie weer.

Een recept van rauwe aardappelschijfjes die je marineert in citroen en kokosvet, gadverdamme.

Als je zelf worstvlees kruidt dan moet je "gemalen foelie gebruiken". Je gebruikt nooit gemalen foelie. Je gebruikt gemalen nootmuskaat of hele foelie, respectievelijk op vast spul (tijdens de bereiding of erna) en door vochtig spul.

De kaft van Kookboek, met groene asperges op de nieuwere editie. Op de kaft van het oude exemplaar een tekening van een dampende pan.

Er was een kok betrapt op stroperij, stroperij van eekhoorntjesbrood. Meer dan twee kilo. "De normale aankoopwaarde hiervan bedraagt honderden euro's." Op die dag kostte een kilo € 20,-.

Een totaal dwaas recept voor fazant.
"Twee uitgebeende fazanten", "Een pot ganzenvet", "Vacumeer de borsten", "Bereid de zuurkool met zolderspek", "Konfijt de borsten tot ze gaar zijn". Welke Telegraaf-lezende gek gaat dat allemaal doen?

Een werkelijk nergens op slaand recept voor Beurre Café de Paris.
Maar ja, dat is dan ook uit een van de boeken van die Jonathan Karpathenkoppios...
Ketchup! Gedroogde (sic) kervel! Kerrie!
En géén ansjovis!

Ons Bakboek met op de kaft een vlaai. Ernaast Ons Kookboek.

Wilbrink was redelijk goed, de tiepe die nu de recepten schrijft lees ik niet. Voorspelbaar gezeur.

Wilbrink vier dagen achter elkaar: Rode-bessen relish, Varkenshaas met salie (en citroen, wijn, knoflook en kappertjes), Königsberger Klopse (zie hier Recepten » Ballen), en Wijting uit de oven.
Uitjes over die vis en dan wijn met mosterd erdoor erover.

Een scan van het besproken artikel.

Toegift!

Telegraaf, kerstnummer 2021

Boer Jonnie

De desinterese spat ervan af

Bieslookcrème
Welke olie?

Roggebrood
"Snij de haringen in stukjes die net zo groot zijn als het roggebrood"
Monsterharingen...
Die radijs moet "kromtrekken" maar onderaan moet ie "dakpansgewijs" gestapeld worden.

Aceto-uitjes
"verse zilveruitjes": en waar koop je die? Ik heb ze in Nederland in heel mijn leven één keer gezien.
"witte aceto": dat heet Condimento balsamico.
"Haal de schelpjes los en snij er puntjes van".
De Fröbelklas van Boer Jonnie.